Riječke ljetne noći 2013.

Svečana ceremonija održana je u bivšoj riječkoj tvornici papira, Harteri.

Šesteročlani žiri za dodjelu nagrade Novog lista za najcjelovitije ostvarenje činili su studentica Dora Bakek, gitarist Damjan Bučić, novinarka Kim Cuculić, voditelj posebnih projekata Novog lista Bruno Lončarić, asistent na Odsjeku za kroatistiku riječkog Filozofskog fakulteta Rijeka Saša Stanić i kulturologinja Ania Škrobonja.

Žiri je u obrazloženju nagrade naveo da je riječ o uspjeloj simbiozi klasike i džeza, vidljivom iskoraku u eksperimentalnost u kojem se promiču domaći autori.

Nagrada publike dodjeljena je operi “Cavalleria Rusticana” po treći put, s prosječnom ocjenom gledatelja od 4,87. Nagrađenu izvedbu režirao je Ozren Prohić, a dirigentica je Nada Matošević Orešković.

Maestru zbora Igoru Vlajniću nagradu su predali dugogodišnji kazališni posjetitelji Sonja Ulčakar i Arsen Žauhar.

Ta je predstava postala zaštitni znak Riječkih ljetnih noći, pa će se, kako je najavio voditelj svečanosti zatvaranja glumac Damir Orlić, ubuduće izvoditi izvan konkurencije.

Svima koji su sudjelovali u ostvarivanju festivala, kao i gledateljima zahvalili su intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Nakon svečanosti u Harteri je izvedena plesna predstava “Shut up and dance”, autorski projekt Ronalda Savkovića u kojem je ostvaren dinamični spoj elektronske glazbe i klasičnog baleta.

U predstavi su sudjelovali članovi baletnog ansambla Marta Kanazir, Ana Rocha Nené, Paula Rus, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Tanja Tišma, Anka Zgurić, Joseph Cane, Martin Grainger, Daniele Romeo, Fabio Simoes i Svebor Zgurić.

Autor glazbe je hrvatski glazbenik i producent elektronske glazbe Rene Beer, asistentica koreografa je Ersilia Nikpalj, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a kostimograf makedonski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Nošpal.