Razgovor s Kristianom Novakom, jednim od najznačajnijih imena hrvatske suvremene književnosti, zatvorio je prvu sezonu programa “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka, u kojem su sudjelovali top autori iz cijele Hrvatske. Održano je 12 književnih susreta na najneobičnijim lokacijama, a sve kako bi se promovirali knjiga i čitanje.

Bivši državni reprezentativac u judu, danas profesor na germanistici, Kristian Novak u književnim je krugovima postao poznat nakon romana Črna mati zemla (Algoritam, 2013.). Manje je poznato da to nije autorov prvi roman – ta je čast pripala “mladenačkom” djelu Obješeni (Insula, 2005.), za koje autor kaže da ga je pisao pune četiri godine, te “ponekad treba raditi na nečemu unatoč tome što se možda čini da nema baš nikakvoga smisla.”

Usporedno s radom na polju stručnih publikacija, gdje je također aktivan i zapažen, pisao je i pisao, inspiraciju nalazio u suvremenoj književnosti i uspomenama na odrastanje u Međimurju, te pomalo dogurao do drugog romana, koji će ga dovesti do slave (i određene zloglasnosti) u domaćim literarnim krugovima. Riječ je o Novakovom romanu, Ciganin, ali najljepši (OceanMore, 2016.). Knjiga je to koja ga je zapravo dovela pod sva svjetla reflektora, na popise bestselsera i duge popise čekanja u Gradskoj knjižnici Rijeka, kao i brojnim drugim knjižnicama diljem zemlje. Roman, koji problematizira pitanje “Drugog”, pitanje izopćenosti iz kulture u kojoj smo rođeni i neprihvaćanja u kulturi u kojoj živimo, migracije i suvremeno društvo, te se dio radnje ponovno vrti oko autorovog rodnog Međimurja.

Druženje s Kristianom Novakom moderirao je riječki književnik Zoran Žmirić, a kako je protekao susret pogledajte u videu!

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.