Rijeka je već sigurna luka u jadranskom obilasku Kina Mediteran koje u Ljetnom Art-kinu sidri svoje mediteranske filmske novitete petu godinu za redom. Ove godine, u vikend izdanju, Kino Mediteran 11. i 12. srpnja s početkom u 21:30 sati donosi dva nova festivalska naslova – talijanske Mračne priče (Favolacce) i dramu velike koprodukcije (Iran – Francuska – Njemačka – Švicarska – Luksemburg – Libanon) Yalda, noć oprosta. Oba se filma prikazuju uz titlove na hrvatskom i engleskom jeziku.

Mračne priče

Mračne priče prikazuju se u subotu, 11. srpnja

Mračne priče, nagrađene u Berlinu Srebrnim medvjedom za scenarij, stižu iz Italije pod redateljskom palicom braće Damijana i Fabija D’Innocenzo. Radnja je filma smještena u naoko mirno predgrađe Rima i prati nekoliko obitelji među kojima vlada mračna napetost, opipljiva i u odnosima roditelja i djece. Naime, naizgled obično susjedstvo tiho nagriza frustracija stanovnika koji bi željeli bolji život, svjesni da im je status srednjeg sloja kojem su se nadali izvan dosega. Mračne priče prikazuju se u subotu, 11. srpnja.

Drama Yalda, noć oprosta, na programu je 12. srpnja, a prati 22-godišnju Maryam koja je osuđena na smrt zbog slučajnog ubojstva 65-godišnjeg supruga. Prema iranskom zakonu, obitelj žrtve može dati oprost i poštedjeti život ubojice, a jedina osoba koja može spasiti Maryam je Nasserova kćer Mona – sve što treba učiniti je pojaviti se u popularnoj TV emisiji uživo gdje će odluku donijeti pred milijunima gledatelja. Stvarna iranska TV emisija inspirirala je film koji je osvojio glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, a gledatelje odvodi u suvremeni Iran na promišljanje patrijarhata, klasne borbe i medijske eksploatacije.

Yalda

Drama Yalda, noć oprosta, na programu je 12. srpnja

Kino Mediteran projekt je putujućeg kina Festivala mediteranskog filma Split i brojnih gradova u kojima ovaj filmski program gostuje, a donosi filmske hitove duž obalu Jadrana, kao i pravi užitak gledanja najsuvremenijih filmova mediteranskog podneblja pod zvjezdanim nebom.

Filmovi se prikazuju u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino). U slučaju lošeg vremena projekcije se održavaju u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org.