Povodom 80 godina od rođenja i 25 godina od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog, Art-kino organizira ciklus Kieślowski srijedom koji srijedama od 23. lipnja do 28. srpnja u Ljetno Art-kino donosi ukupno šest znamenitih filmova legendarnog poljskog redatelja.

Iz bogatog i upečatljivog opusa kojim je Kieślowski stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonjenog autora, sklonog nadmudrivanju sa sistemom kojeg nastoji razobličiti, Art-kino izdvaja filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Ciklus se otvara 23. lipnja u 20:30 sati diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec.

Iste večeri program se nastavlja u 21:30 sati projekcijom filma Plavo, prvim dijelom autorove trilogije boja koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, bratstvom i jedinstvom.

Plavo govori o ženi (Juliette Binoche) koja nakon nesreće u kojoj gubi kćer i muža, poznatog skladatelja, pokušava pokidati svaku vezu s prijašnjim životom, što i doslovno čini s muževljevom nedovršenom partiturom, samo kako bi shvatila da pitanja vlastitog izbora ne mogu poništiti stvarnost koja se k tome vrlo uspješno trudi poništiti čovjekov osjećaj slobode. Film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, a na istom festivalu Juliette Binoche je osvojila Kup Volpi za najbolju glumicu.

Iduće srijede, 30. lipnja na programu je Bijelo, drugi dio trilogije boja. Dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu za najbolju režiju, film prikazuje napore poniženog i uvrijeđenog muža Karola (Zbigniew Zamachowski) da se osveti supruzi Dominique (Julie Delpy) koja ga je prisilila na razvod i time mu praktički onemogućila daljnji boravak u Parizu.

Prva srpanjska srijeda rezervirana je za Crveno, finalni dio trilogije boja. U Crvenom radnja je smještena u Ženevu, a priča prati odnos koji se razvija između studentice i povremene manekenke Valentine (Irène Jacob) te sudca u penziji Josepha (Jean-Louis Trintignant), koji dane provodi prisluškujući svoje susjede, nakon što mu ova autom pregazi psa. Crvena se smatra najuspjelijim dijelom trilogije, uz nominacije za sve prestižnije filmske nagrade.

Slučajnost - Copyright DR-MK2

Slučajnost – Copyright DR-MK2

U srijedu, 14. srpnja, na programu je Dvostruki Veronikin život, glazbena psihološka drama o životu žena dvojnica – Weronike iz Poljske i Veronique iz Francuske – za čiju je dvostruku ulogu Irène Jacob na festivalu u Cannesu 1991. godine nagrađena kao najbolja glumica, dok je redatelj osvojio Nagradu Međunarodne kritike FIPRESCI i Nagradu ekumenskog žirija, a film je godinu kasnije nominiran i za Zlatni globus.

Nastavak ciklusa 21. srpnja donosi nagrađivanu i hvaljenu kriminalističku dramu Kratki film o ubijanju, originalno zamišljenu kao dio TV-serijala Dekalog nastalog kao meditacija na osnovu deset božjih zapovijedi. Film je 1988. godine na kanskom festivalu osvojio Nagradu žirija, kao i Nagradu FIPRESCI, a prvi je naslov koji je osvojio Nagradu za najbolji film Europske filmske akademije.

Ciklus Kieślowski srijedom 28. srpnja zaključuje film Slučajnost, omnibus sastavljen od triju priča o mladiću Witeku (Bogusław Linda) koji pokušava uhvatiti vlak te kako ta obična okolnost može, ovisno o tome hoće li se popeti na njega i koga će na njemu sresti, utjecati na daljnji tijek mladićevog života. Osmišljen kao svojevrsna meditacija o nemogućnosti samostalnog formiranja sudbine u totalitarnom okruženju, film predstavlja autorov odmak od vanjskog ili konkretnog pristupa stvaranja filmske stvarnosti i prelazak na teren unutrašnjeg ili apstraktnog koja se je najbolje manifestira u prodoru mašte u svijet realnog.

Ulaznice

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/kieslowski-srijedom