Grad Rijeka, komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke te tvrtka INA d.d. donirali su Kliničkom bolničkom centru Rijeka tzv. C-luk uređaje namijenjene operacijskim dvoranama u dječjoj bolnici Kantrida i lokalitetu Sušak. Uređaji vrijedni 1,3 milijuna kuna pridonijet će kvalitetnijoj skrbi o pacijentima i olakšati rad medicinskom osoblju.

Za potrebe dječje kirurgije na Kantridi nabavljen je vrhunski pokretni digitalni uređaj (tzv. C-luk, odnosno rtg. pojačivač) namijenjen operacijskoj dvorani s mogućnošću snimanja i dijaskopiranja tijekom operacijskog zahvata, a za potrebe operacijske dvorane na Sušaku konvencionalni pokretni dijaskopski uređaj primjenjiv u različitim kirurškim indikacijama koji će upotpuniti postojeću aparaturu. Klinika za neurokirurgiju do sad nije posjedovala ovakav uređaj, dok je aparat na dječjoj kirurgiji bio star čak 20 godina.

Kako su istaknuli predstojnici klinika za dječju kirurgiju i neurokirurgiju, doc. dr. sc. Harry Nikolić, dr. med. i prof. prim. dr. sc. Dinko Štimac, dr. med., novi uređaji omogućit će brže i sigurnije postupke za male i velike pacijente, ali i za samo medicinsko osoblje, koje će biti izloženo manjim dozama zračenja.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med., zahvalio se Gradu Rijeci i tvrtki INA na donaciji, istaknuvši kako se radi o donaciji i za novu bolnicu, jer će ovaj uređaj postati dio opreme budućeg kompleksa na Sušaku.

„Dok gradimo novu bolnicu, a do 2020. godine trebala bi biti izgrađena nova bolnica za majku i dijete, naš je cilj zadržati kvalitetu skrbi o našim pacijentima, čemu uvelike pomažu i ovakve donacije,“ kazao je ravnatelj Štimac.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je na početku bilo planirana nabavka jednog uređaja, ali uz dodana sredstva te nakon pregovora s dobavljačem, tvrtkom Siemens, odlučeno je da se nabave dva aparata za dvije klinike.

Grad Rijeka, već godinama, u skladu s mogućnostima proračuna, sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora te nabave medicinske i nemedicinske opreme za sve sastavnice KBC-a Rijeka, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta rada i kvalitetnijeg liječenja građana. Tako je iz proračuna Grada Rijeke, iako to nije obaveza i nadležnost jedinica lokalne samouprave, u posljednjih 10-ak godina u ovu svrhu izdvojeno preko 10 milijuna kuna.

Grad Rijeka KBC-u je donirao iznos od 561 tisuću kuna. U donaciju su se uključila i komunalna društva Vodovod i kanalizacija, Autotrolej, Kozala i Čistoća te trgovačka društva Energo, Rijeka promet, Rijeka plus i Poslovni sustavi koji su ukupno donirali još 550 tisuća kuna, a ostatak u iznosu od 200 tisuća kuna donirala je tvrtka INA, s kojom Grad Rijeka niz godina uspješno surađuje i u ime koje je na obilasku uređaja u Dječjoj bolnici Kantrida prisustvovao i član Uprave Ivan Krešić.

INA-in gost iznenađenja na primopredaji medicinskih uređaja riječkom KBC-u bila je olimpijka Sara Kolak, koja se pridružila malim pacijentima dječje bolnice Kantrida u dječjoj igraonici, svojim prisustvom dajući podršku zajedničkoj inicijativama Grada Rijeke i INA-e.