Na Zavodu za kardiovaskularne bolesti KBC-a Rijeka u rad je pokrenuta nova polivalentna angiosala za intervencijske radiološke procedure, čime je završila detaljna rekonstrukcija prostora i zamjena prve angiosale stare 20-ak godina.

Bolnica sada raspolaže s tri jedinice koje čine suvremeni endovaskularni laboratorij, a vrijednost investicije u novu salu iznosi 8,2 milijuna kuna. Zahvaljujući novoj opremi i rezultatima liječenja bolesti krvožilnog sustava, ustanova može konkurirati vrhunskim europskim medicinskim centrima.

Navedeni uređaj dio je novouređenog endovaskularnog laboratorija, u kojem se sada nalaze tri moderna angiografska uređaja, s dijagnostičkim i terapijskim karakteristikama koje omogućuju izvođenje i najsloženijih zahvata u liječenju bolesti srca i krvnih žila.

Opremanjem ovakvog kompleksa zajedničkim radom liječnika različitih specijalnosti, koji djeluju kroz Koordinaciju za endovaskularnu medicinu, omogućeno je trenutno dijagnosticiranje i liječenje životno ugroženih bolesnika sa srčanim ili moždanim infarktom; rupturom aorte ili po život opasnim srčanim aritmijama.

U KBC-u Rijeka izvode se najsloženiji elektrofiziološki, endovaskularni i kirurški zahvati, a po rezultatima liječenja bolesti krvožilnog sustava riječka bolnica može konkurirati vrhunskim europskim ustanovama. Godišnje se u sklopu endovaskularnog laboratorija učini preko 4500 zahvata, od čega je oko 2500 terapijskih intervencija.

Hitnom intervencijom s postavljanjem stenta godišnje se liječi više od 700 bolesnika s infarktom srca. Od lipnja 2019. započet je i program hitnog intervencijskog liječenja moždanog infarkta te je do sada učinjeno 20 zahvata. Ministarstvo zdravstva RH financiralo je novu medicinsku opremu u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svečanom puštanju u rad nove angiosale prisustvovali su: prim. dr. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke, predstavnici tvrtki dobavljača i izvođača radova te liječnici, sestre, tehničari i instrumentari s klinika koje će koristiti novouređenu salu.