Grad Rijeka objavio je natječaje za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija. Riječ je o 89 novih stipendija u tekućoj školskoj/akademskoj godini, a tim je povodom u Dječjoj kući održana Kava sa stipendistima, neformalno druženje na kojem su zainteresirani mogu saznati više o uvjetima natječaja, ali i iskustvima dosadašnjih stipendista.

Grad Rijeka dodjeljuje stipendije po tri kriterija – stipendije za darovite učenike i studente, stipendije po socijalnom kriteriju i stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke.

Ove godine uvećan je iznos pojedinačnih stipendija za 40 posto u odnosu na iznose u proteklim godinama, a također su i ublaženi neki kriteriji za dobivanje stipendije s ciljem prilagođavanja realnih potreba i trendova stipendiranja na razini države što će omogućiti većem broju studenata i srednjoškolaca da se prijave.

Potencijalne buduće stipendiste pozdravila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg koja im je poručila, prijavite se na natječaj za stipendije. „Znanje je jedna od rijetkih stvari u životu koje vam nitko nikada ne može oduzeti. Znanje je korak u budućnost, nešto što će vam uvijek trebati i u što vrijedi ulagati“, rekla je pročelnica Erceg.

Svoje iskustvo stipendiste Grada Rijeke podijelio je i student medicine Ivan Kučić-Mirković, istaknuvši kako prima gradsku stipendiju već tri godine.

„Pokušao sam dobiti stipendiju od Grada još i u srednjoj školi, ali tada nisam uspio. To mi nije bio razlog da odustanem, prijavio sam se i kao student i uspio ostvariti pravo na stipendiju. Stoga je moj savjet, ako i ne uspijete iz prve, nemojte odustati. Istražujte i druge opcije, druge stipendije i uvijek se dobro pripremite, dobro pročitajte uvjete natječaja, pripremite pažljivo dokumentaciju“, istaknuo je Kučić-Mirković i dodao kako financijska potpora puno znači tijekom školovanja. „Omogućuje mi da lakše nabavim literaturu koja mi treba za fakultet, ali i da zadovoljim neke svoje želje poput putovanja ili nekih drugih stvari. Stipendija je svojevrsna nagrada za trud i rad za koju se isplati potruditi“, zaključio je.

Ove se godine za stipendiju odlučio prijaviti i Gabrijel Smolić, učenik Prirodoslovno-grafičke škole. „Imam dobre ocjene u školi i odlučio sam se prijaviti, zašto ne, mislim da imam dobre izglede za dobivanje stipendije. Ako ne probaš, sigurno nećeš dobiti, tako da bi moj savjet svima bio da probaju, nemaju što izgubiti“, rekao je Smolić.

Podsjetimo, Grad Rijeka već više od 30 godina ulaže u sustav stipendiranja srednjoškolaca i studenata. Danas Grad dodjeljuje oko 140 stipendija za učenike i studente i to prema navedena tri kriterija.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije