U sklopu jedanaestog izdanja festivala izvedbenih umjetnosti Zoom, u nedjelju 18. listopada od 10 do 13 sati na Korzu i riječkom lukobranu održat će se performans Šetanje napuštenosti jednog od istaknutijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, Siniše Labrovića.

Zajedno s ranjivim skupinama društva i zainteresiranim građanima, Labrović će prošetati ostavljene i zaboravljene pse kako bi skrenuo pozornost na potrebu za više uzajamnosti i solidarnosti.

„Temeljni odnos koji čini društvo, posebno ako pretendira biti “dobro”, jest solidarnost, uzajamnost. U njegovoj srži izrečeno je djelatno obećanje da ćemo ostati jedni uz druge i kada onaj drugi postane teret. Izdaja takvog obećanja ili dogovora ostavlja nas devastiranima. Osjećamo se napuštenima. Biti napušten posebno je bolno za domaće životinje jer su ovisne o čovjeku. Apsolutna napuštenost jest napuštenost psa, i zbog njegove vjernosti, i zbog nemogućnosti da opet stane na vlastite noge. Bliski napuštenim psima napušteni su radnici koji su izgubili posao uslijed tehnoloških i ekonomsko-političko-mafioznih tranzicija, ostavljeni da se snalaze sami. Ako su mlađi, još se nekako i mogu snaći, početi iznova. Oni stariji najčešće su odbačeni kao neželjeni teret i beskorisni višak. Stari pas teško uči nove trikove“, stoji u najavi performansa.

Performans na ovogodišnjem Zoom Festivalu gostuje u sklopu europskog suradničkog projekta Create to Connect –> Create to Impact, u sklopu kojeg nastaju umjetnički radovi iz područja izvedbenih umjetnosti kojima se unutar i izvan kazališta nastoji poticati promjena, inovacija i osnaživanje zajednice.

Organizatori festivala, udruga Drugo more, pozivaju sve zainteresirane građanke i građane da u nedjelju u 10 sati dođu sa svojim udomljenim psećim ljubimcima ispred Filodrammatice i priključe se šetnji.

Foto: Azil Dumovec

Kada?

18.10.2020.
10:00

Kalendar događanja