U HNK Ivana pl. Zajca koncert „Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice“ se može pogledati 9. i 11. siječnja 2021. godine u 19,30 sati.

Na programu: Ivan pl. Zajc, uvertira opere „Mislav”, op. 246; Ludwig van Beethoven, Koncert za violinu, op. 61; Dmitrij Šostakovič, Prva simfonija, op. 10.

Dirigent je Valentin Egel, na uz pratnju Riječkog simfonijskog orkestara na violini nastupa Thomas Goldschmidt.

Lirska, elegična glazba iz uvertire Zajčevoj operi „Mislav” uz jednako tako žestoke i fantastične trenutke povest će vas u svijet 6. stoljeća i otvoriti večer glazbenih prekretnica. „Mislav” je dio nacionalnopovijesne trilogije opera uz „Bana Legeta” i „Nikolu Šubića Zrinjskoga” i važna Zajčeva ostavština hrvatskoj glazbi. Beethovenov Koncert za violinu prekretnica je u njegovu opusu i žanru samom kojeg je podigao na posve novu razinu. Virtuozno i uglavnom kratko sviranje za zadivljavanje mnoštva postalo je dubok izraz visoke umjetnosti postavljajući tako posve nove temelje djelima i drugih skladatelja što su uslijedila. Šostakovič je diplomirao s Prvom simfonijom koja je odredila njegov međunarodni proboj i označila početak svjetske karijere. Slavni dirigenti poput Brune Waltera i Artura Toscaninija ravnali su orkestrima izvan Sovjetskog Saveza koji su izvodili njegovo živopisno, nježno, razigrano djelo kojim je započeo put jednog od najvećih skladatelja 20. stoljeća.

Napomena: Programi koncerata ovisit će o mjerama zaštite protiv epidemije koronavirusa, što uvjetuje mogući odnosno dopušten sastav orkestra.

Kupite ulaznice na blagajni kazališta ili putem platforme Ulaznice.hr.

Više na https://hnk-zajc.hr/predstava/zajc-beethoven-sostakovic-prekretnice/.

Kada?

09.01.2021. – 11.01.2021.
19:30