U sklopu UN-ove Međunarodne godine stakla, u četvrtak, 22. rujna u 18 sati, u RiHubu će biti otvorena skupna izložba pod nazivom “Transformatio vitri” triju riječkih umjetnica – Ljiljane Barković, Kristine Čehulić i Matee Zeman.

Transformatio vitri (preobrazba stakla) istovremeno je zajednički i individualni koncept, osobni za svaku umjetnicu. Naziv izložbe objedinjuje opus ovih triju umjetnica koje potpuno različito pristupaju obradi stakla i imaju različite koncepte umjetničkoga rada.

Ljiljana Barković propituje odnos klasičnog pristupa slikarskom djelu kroz staklene objekte stvarajući tako sliku u slici, ovisno o svjetlosti koja dopire u njezine tzv. sliko-objekte. Kroz sliko-objekte dokida granicu u kojoj rad može biti slika, ali i objekt te obrnuto. Koncept njezina slikarstva se preselio na objekte, staklo-drvene isječke prostora koji postaju metafora, ideja, a ne samo slika.

Matea Zeman svojim primjenjivim skulpturama preispituje umjetnost i (s)kul(p)turu današnjice s naglaskom na ekološku notu, pri čemu u izradi svojih radova rabi samo reciklirane materijale kroz tehnike staklena fuzija i staklena pasta. U njezinim se radovima susreću primjenjivost i (ne) primjenjivost dovodeći u pitanje gdje rad prestaje biti jedno i postaje ono drugo.

Kristina Čehulić ekološku osviještenost i ljubav prema prirodi prikazuje kroz fuzirane objekte u kojima su zarobljene biljke. U procesu gorenja rađa se novi život u staklenom omotaču. U svijetu kojeg pokreće tehnologija i urbani napredak umjetnica ukazuje na osjetljivost prirodnog svijeta, njegovog nestanka i potencijalne obnove.

Umjetnice su povezane profesionalnom, poslovnom i izlagačkom suradnjom. Osim velike ljubavi prema mediju stakla, povezuje ih i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, zajedničke izložbe i projekti.

Izložba u RiHubu (Ulica Ivana Grohovca 1/a) ostaje otvorena do 22. listopada, a moći će se posjetiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Kada?

22.09.2022. – 22.10.2022.
18:00