Astronomskom centru Rijeka, u organizaciji Akademskog astronomskog društva Rijeka, u petak 24. studenog od 19 sati, bit će održana dva besplatna predavanja talijanskih znanstvenika Marca Marginija i Stefana Schirinzija.

19:00 – Marco Margini: Exoplanets: Searching For Worlds Outside the Solar System

Sažetak predavanja:

Istraživačko polje egzoplanetarne astrofizike započelo je sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća. U ovom kratkom vremenskom razdoblju postignut je ogroman tehnološki napredak, a broj potvrđenih egzoplaneta eksponencijalno raste. Postoji velika raznolikost među egzoplanetima te se sada moramo suočiti s tijelima koja se ne pojavljuju u našem vlastitom Sunčevom sustavu, poput plinovitih divova vrlo blizu svojoj zvijezdi ili stjenovitih svjetova velikih koliko i Zemlja. Pronašli smo planete s atmosferom, planete bez atmosfere, neke vrlo slične našem planetu i neke druge s površinskim kemijskim sastavom toliko čudnim da nismo mogli ni pomisliti da bi mogli postojati. Jedino ograničenje je naša mašta.

U ovoj prezentaciji pokušat će se razraditi koncept o dvije glavne metode koje se trenutno koriste za traženje egzoplaneta. Štoviše, prikazat će se nekoliko primjera zanimljivih egzoplanetarnih sustava koji su dosad pronađeni.

Biografija:

Marco Margini magistrirao je astrofiziku i kozmologiju na Sveučilištu u Padovi (Italija) 2021. godine te je potom započeo svoj doktorat u području rendgenskog snimanja na Elettra Synchrotronu u Trstu (Italija), proučavajući polimere ojačane ugljičnim vlaknima pomoću ptihografije. Od malena ga je zanimala astronomija, a od nedavnog pridruženja “Centru za astronomske studije Antares Trst” i “Društvu astronoma Sveučilišta u Trstu” astronomija mu je postala “hobi s punim radnim vremenom”.

20:15 – Stefano Schirinzi: Drifting through the Light Years, Knowing the Deep Sky Treasures

Sažetak predavanja:

Nakon što smo naučili raspored zvijezda na nebeskom svodu i njihovu fizičku prirodu, proučavanje zvjezdanih jata, maglica i galaksija predstavlja sljedeći korak u razumijevanju poznatog svemira. Pristup astronoma amatera objektima dubokog neba ne događa se samo kroz njihovo sustavno promatranje, koje se provodi kroz teleskop, već i kroz fotografiju, disciplinu koja također omogućuje provođenje ozbiljnih istraživanja koja mogu pružiti podršku profesionalnim astronomima. U ovom predavanju, Stefano Schirinzi, predsjednik Centra za astronomske studije Antares Trst, objasnit će karakteristike i važnost objekata dubokog neba, klasifikaciju, arhiviranje u katalozima kao i povezane tehnike i aktivnosti, predstavljajući kako organizirati praktičnu sesiju snimanja dubokog neba.

Biografija:

Stefano Schirinzi je fizičar iz Trsta sa specijalizacijom za evoluirale zvijezde i evoluciju galaksija te sa širokim spektrom obrazovanja u području astronomije od ranog djetinjstva. Autor je brojnih cijenjenih specijaliziranih publikacija o objektima dubokog neba koje su se pojavile u astronomskim časopisima s nacionalnim (u Italiji) i međunarodnim nakladama. Održao je stotinu predavanja za širu javnost i u akademskom okruženju. U svojoj drugoj akademskoj karijeri upisao je studij arheologije, svoje druge strasti.

Predavanja su na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan!

Kada?

24.11.2023.
19:00