U sklopu online ciklusa predavanja Sveučilišta za 3. dob, četvrtak, 19. 11. u 12 sati, preko Zoom platforme prof.dr.sc. Diana Stolac s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Svučilišta u Rijeci održat će predavanje „Čitanje grada – riječki jezični krajolik“.

Jezični krajolik jezikoslovni je pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini. Raspon je vrlo širok – od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama do privatnih natpisa, reklama i jezičnih grafita. Natpisi se bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu čime se opisuje jezični identitet prostora. Objedinjena sakupljena građa javnih natpisa, pokazuje da je Rijeka tradicionalno višejezični i višekulturni urbani prostor te da je dio europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, a povijesna nam dimenzija pokazuje Rijeku kao dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Namjera je ovim predavanjem skrenuti vaše poglede na natpise koji nas okružuju i osvijestiti jezično okruženje kojim se svakodnevno krećemo, da uplovite s nama u luku različitosti i istražite identitet grada kroz javne natpise.

Osim toga, do kraja ovog tjedna na Kampusu Sveučilišta u Rijeci može se pogledati i istoimena izložba „Riječki jezični krajolik“.

Predavanju se možete priključujete putem ove direktne poveznice, a zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati predavanju može se ustupiti snimka. Dodatne informacije možete zatražiti i putem elektroničke pošte na adresu  3dob@uniri.hr .

Više je dostupno na web stranici Sveučilišta za 3. dob.

Kada?

19.11.2020.
12:00

Kalendar događanja