Multimedijalna izložba Točka previda okuplja radove međunarodnih autora i autorica koji propituju društvo u kojem živimo u odnosu na sveprisutnost tehnologije i algoritme koji oblikuju našu svakodnevnicu otvarajući novi pogled na poznato, izmještanjem iz prostora ugode i ukazujući kako je privatno iskustvo politično, smještajući zajedničko u fokus.

Izložba The Point of Oversight rekontekstualizira selekciju radova prikazanih protekle dvije godine na izložbenom/popratnom programu Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF i predstavlja neke nove radove.

Algoritmi oblikuju naša mjesta udobnosti – sigurne prostore u kojima se dobacujemo vlastitim odrazom i stvaramo utočište od sve kompleksnije realnosti globalnih odnosa. Druga strana ove ‘pogodbe’ sveprisutni je nadzor koji amplificira nelagodu kojoj pokušavamo umaći. Tehnologija može biti alat za mučenje, sredstvo samodiscipliniranja, iznenadni napad panike ali i sredstvo otpora, utopijski prostor. Kako s njom pregovaramo, kako joj umičemo ili je prigrljujemo, koliko je ona pasivni produžetak naših infantilnih želja ili sredstvo emancipacije i promjene, kako intimno tako i na nivou zajednice?

Oversight je istodobno i nadzor i previd, tehnološki panoptikon ali i mogućnost slijepe točke samoreproducirajućeg sustava u kojoj greška postaje otpor. Čija pravila smo spremni prihvatiti? Iz koje motivacije djelujemo, straha ili želje? Koliko često istupamo iz mjesta ugode i što to govori o nama?

Kada?

30.04.2021.
12:00