U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Galerija “Juraj Klović” ugostit će samostalnu izložbu umjetnice Tanje Pećanić pod nazivom „O Moru“.

“Odbacujući sve detalje i usmjeravajući našu pozornost na bitno autorica naglasak stavlja na bazičnost, na osnovu slikarskog dojma kojeg kreira suptilno gradeći kompozicije kolorističkim slojevima sa naznačenom energijom mjesta. Djelo je podijeljeno na više planova, vibrira u odnosima, puno promjena koje se nadopunjuju i rastu. U sivim tonovima, zgusnutim crninama i narančasto crvenim kontrastima stvaraju se odnosi, lome površine, razvijaju transformacije u kojima racionalno prepušta mjesto intuitivnom, emotivnom doživljaju okoline. Umjetnica razmišlja bojom i njezine bogate plohe pune su naboja i siline. Slobodna u odabiru jarkog, moćnog kolorita, ekspresivnom potezu nadodaje ekspresivnost geste, primjetne u slojevitim i reljefno složenim nanosima koje taktilno i ritmički upućuju na more. Odmjerenost i usuglašenost svih elemenata: boje, dinamičnih poteza i ritma rezultira nepovodljivošću i vitalnošću tkiva slike.  Punoća i posebnost stvorenog govori o jačini i sposobnosti razrade i realizacije prvobitne ideje. Na tragu realnog i apstraktnog slike nose svoju poruku, metafizičku priču koju Tanja Pećanić ostavlja promatraču da je pronađe i iščita vođen svojim iskustvom i emocijama.” – navodi Jasna Rodin

Tanja Pećanić diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu likovne kulture, s izbornim kolegijem grafike. Ostvarila je oko devedeset skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađena. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Istri.

Otvorenje izložbe je u utorak, 21. srpnja s početkom u 20 sati, a izložba će se moći razgledati do 4. kolovoza.

Kada?

21.07.2020. – 04.08.2020.
20:00