U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se 27. 10. u 19 sati samostalna izložba Zorana Pavelića pod nazivom “Pobuđivački mehanizmi”. U sklopu otvorenja održat će se performans u dvorištu MMSU.

Zoran Pavelić djeluje još od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća, na polju raznolike produkcije kojem su sidrište multimedijalnost i nespektakularni oblici rada, nevidljive i svakidašnje forme ponašanja i gesti koje često nemaju za cilj estetski užitak, već skretanje pažnje na potrebu za akcijom. Izložba će u nekoliko segmenata pokazati više desetina radova koji će se međusobno ispreplitati te će nelinearnim čitanjem koje radovi sami potiču zaobići logiku kronologije. Istaknuti će radove koji predstavljaju njegove stvaralačke principe i uzbudljive ideje.

Pavelićevo nasljeđe je po mnogočemu upisano u načela stvaranja fluksusa i neodade. Razvio je nekoliko prepoznatljivih umjetničkih postupaka koji se mogu podvesti pod ključne pojmove kao što su autorstvo i potpis, kolektiv i bezimeni autor, visoka i pop-kultura, umjetničko-neumjetničko, spona život-umjetnost, duh-materija, njegujući pritom principe procesualnosti, nepredmetnosti, nedovršenosti, efemernosti i uvažavanje slučaja.

Kroz bogat opus koji obuhvaća raznovrsne discipline, akcije, performanse, slikarstvo, fotografiju, umjetničke instalacije, videa, ili strategije aproprijacije i reinterpretacije povijesnih predložaka, Zoran Pavelić uspostavlja složenu komunikaciju s umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, odmjeravajući socijalnu i političku težinu (ili lakoću) umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u zadanom vremenu i prostoru

Kustosica: Sabina Salamon
Partner: Umjetnička organizacija Pleh
Podrška: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Zagreb, ZET

Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2023.

Zoran Pavelić – biografija

Rođen je u Osijeku 1961. godine. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. Osnivač i član neformalne umjetničke grupe Močvara 1988 – 1991 iz Baranje. Član savjeta galerije Proširenih Medija od 2000. do 2007. Voditelj i član Umjetničke organizacije PLEH od 2007. U izdanju PLEH-a 2012. godine izašla mu je knjiga Zoran Pavelić – Politički govor je suprematizam s tekstom Ružice Šimunović, povjesničarke umjetnosti, likovne kritičarke i urednice emisije o vizualnim umjetnostima Kretanje točke (Prvi program Hrvatskog radija).

Kada?

27.10.2023. – 04.12.2023.
19:00

Kalendar događanja