Na Trgu Riječke rezolucije 15. srpnja u 21 sat Riječki simfonijski orkestar izvodi skladbu “Postani rijeka” Johna Luthera Adamsa i “Dvanaestu simfoniju” Dmitrija Šoštakoviča.

„POSTANI RIJEKA”, skladba sve popularnijeg američkog skladatelja Johna Luthera Adamsa, doživjet će svoju hrvatsku praizvedbu upravo u Rijeci. Iznimno sugestivna i naslovom prigodna skladba nastavit će niz do sada u Rijeci neizvođenih skladbi. Adamsov život i djelo duboko su ukorijenjeni u svijet prirode i njegovu obranu.

Šostakovičeva Dvanaesta simfonija posvećena je Lenjinu i događajima iz revolucionarne godine 1917. koji su ostavili snažan dojam na skladatelja. No, njegova intencija prvo je bila skladati parodiju, prije no posvetu – hrabra umjetnička odluka na ivici opstanka. Međutim, u strahu od posljedica, u posljednjem trenutku revidirao je simfoniju prepavši se da će izrugivanje biti preočito. Na sebi svojstven način, kako je to samo rijetkima uspijevalo, kombinirao je lirsku ljepotu i kiseli sarkazam. Djelo je na kraju postalo narodni herojski ep. Riječkim simfonijskim orkestrom ravna počasni gost, Rijačanima omiljeni dirigent Ville Matvejeff.

Dirigent: Ville Matvejeff
Riječki simfonijski orkestar
Na programu:
John Luther Adams, Become River / POSTANI RIJEKA;
Dmitrij Šostakovič, Dvanaesta simfonija, Godina 1917.

Ulaznice

Ulaznice se mogu kupiti online na poveznici https://www.ulaznice.hr ili na Blagajni HNK Ivana pl. Zajca od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 9 do 13 sati i sat vremena prije predstave. Telefonski brojevi blagajne su 051/337-114 i 091-155 51 63, a e-mail blagajna@hnk-zajc.hr.

Kada?

15.07.2020.
21:00