Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Dječjim kulturnim centrom Beograd i Gradskom knjižnicom Rijeka povodom dana Učiteljskog fakulteta u Rijeci, organizira retrospektivu svjetske izložbe dječjih likovnih radova pod nazivom „Radost Evrope“ u Dječjoj kući.

Međunarodni susret djece Europe pod nazivom „Radost Evrope“, u organizaciji Dječjeg kulturnog centra iz Beograda, koji svake godine okuplja djecu od 7 do 14 godina, održava se još od davne 1968. godine. Igra, pjesma, druženje, razumijevanje drugog i drugačijeg, dječja kreativnost sinonimi su za „Radost Evrope“.

Učiteljski fakultet u Rijeci u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka organizira svjetsku izložbu dječjih likovnih radova kroz koju će riječki mališani i njihovi roditelji imati priliku vidjeti raskoš kreativnosti i stvaralaštva djece iz različitih krajeva svijeta i to kroz 20-ak godina postojanja susreta „Radost Evrope“. Bit će tu radova iz Kine, Indije, Rusije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Srbije…

Otvorenje izložbe je u srijedu 18. listopada 2023. s početkom u 11.00 h u prizemlju Dječje kuće. Izložba će biti otvorena do 2. studenog 2023.

Popratni programi

Tijekom trajanja izložbe izvodit će se sljedeći program:

Lidija Seničar, povjesničarka umjetnosti (utorak, 17. 10. 2023., 16,00 – 17,30 h) Postav izložbe odabranih radova s Međunarodnog likovnog natječaja „Radost Evrope“ od 1998. do 2022. pod nazivom „Govori likovnim jezikom da te cijeli svijet razumije“ te razgovor sa studentima o radovima i važnosti izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva.

Lidija Seničar, povjesničarka umjetnosti i dr. um. Nevena Popović (četvrtak, 19. 10. 2023., 11,00 – 11,45 h) Povijest manifestacije “Radost Evrope”; Likovni natječaj “Radost Evrope” – 25 godina; digitalizacija dr um. Nevena Popović (četvrtak, 19. 10. 2023., 12,00 – 13,30 h):

Školovanje učitelja i nastavnika likovne kulture – kvalifikacije potrebne za rad u osnovnoj i srednjoj školi;

Formalna i neformalna edukacija u umjetnosti;

Korisnici umjetničkih programa (opća populacija, talentirani učenici, različite socijalne kategorije)

Marija Milanović Lazarevski, redateljica (petak, 20. 10. 2023., 9,00  – 11,00 h) Tijekom izlaganja, pogledat će se tri autorska kratkometražna filma financirana od Filmskog centra Srbije, tri televizijska spota za manifestaciju Radost Evrope u produkciji DKCB i jedan kratkometražni animirani film iz radionice DKCB. Polaznici programa bit će upoznati s pojmom animacije, tezama što je i kako se stvara animirani film – od ideje do realizacije, koja je razlika računalne i tradicionalne klasične animacije i koje likovne tehnike su zastupljene u animiranom filmu. Također će biti razmatrane mogućnosti primjene animiranog filma u radu s djecom predškolske dobi i učenicima osnovne škole

Za sudjelovanje na predavanjima potrebno je najaviti se slanjem osnovnih informacija (ime, prezime, ustanova, broj telefona) na info@djecjakuca.hr.

Kada?

18.10.2023. – 02.11.2023.
11:00