“Mići Princ” bit će predstavljen 29. lipnja 2022. u 20.00 sati u Dječjoj kući u kvartu kulture “Benčić”.

Adaptacija kultne knjige “Mali princ” predstavljena je prije godinu dana na aerodromu “Grobnik”. Tada su kreatori programa najavili i izdanje u obliku zvučne knjige. Sada, godinu dana kasnije, u sklopu programa festivala “Tobogan” publici će u Dječjoj kući biti predstavljeno CD izdanje Malog Princa na čakavštini.

Ovom promocijom ujedno slavimo i rođendan autora Malog Princa Antoina St. Exuperyija. Prošlo ljeto se naš “Mići Princ” na čakavskom dijalektu pridružio “kolekciji” od 440 svjetskih jezika i dijalekata.

Uz standardno hrvatsko izdanje na književnom jeziku, Mali Princ je još objavljen 2018. godine na kajkavskom dijalektu. Ovo je prvo zvučno izdanje na domaćem dijalektu.

Rad na zvučnoj knjizi započeo je u siječnju ove godine, a sudjelovali su: Ilinka Babić, Glorija Fabijanić Jelović, Irena Grdinić, Davina Ivašić, Ivana Marinčić. Iva Močibob, Tea Perinčić, Tea Rosić, Josip Fafanđel, Dino Marković, Zoran Prodanović Prlja, Vlado Simcich Vava (ujedno autor glazbe i producent izdanja), Albert Sirotich, Dražen Turina Šajeta, Melita i Svetozar Nilović. Grafičko oblikovanje potpisuje Dobriša Radovanović iz Manufakture. Projekt su pomogli Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Odjel za sport i tehničku kulturu, Primorsko-goranska Županija, Kreativni odjel d.o.o., Kabinet 13 d.o.o. i Fondacija Mali princ Jean-Marc Probst iz Lausanne, Švicarska.

Zahvaljujući suradnji s fondacijom Mali Princ Jean-Marc Probst u galeriji Dječje kuće bit će izložena razna izdanja na raznim jezicima svijeta. Izložba će trajati do 29. rujna 2022. Ulaz je besplatan a bit će organizirane i prigodne radionice i tematske večeri. Dobrodošli su svi ljubitelji dobre knjige, donesite sa sobom osmijeh i dobru volju. Posjetite i naše web stranice www.peekpoke.hr  i www.muzejdjetinjstva.com.

O muzeju računala PEEK&POKE PEEK&POKE je hrvatski muzej starih računala i informatičke tehnologije. Otvoren je za javnost 24. rujna 2007. godine. U ovom stalnom izložbenom postavu izloženo je preko 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Na prostoru od tri stotine kvadratnih metara, u centru Rijeke, to je ujedno i najveći takav postav u ovom dijelu Europe. Projekt je iniciran od Udruge ljubitelja računala Calculus u partnerstvu s DIR-om – Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel. Projekt je edukativnog i neprofitnog karaktera – cilj je stvoriti prostor gdje će se mladi spremati za budućnost učeći iz tehnološke povijesti. Želja je i da škole i fakulteti u Hrvatskoj organizirano posjećuju muzej u sklopu nastave informatike. Namjera je većinu starih računala održavati u funkciji i dostupnim za rad, ali isto tako pružiti prostor idealan za prezentacije novih tehnologija. Dugoročno, ideja je stvoriti omiljeno mjesto okupljanja računalnih entuzijasta radi učenja i zabave. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske smatra PEEK&POKE inicijativu hvale vrijednom, a potporu je pružio i velik broj udruga.

Kada?

29.06.2022.
20:00