Novi film velikog novinara, scenarista, redatelja i autora Pere Kvesića Kuća na Kraljevcu – o legendarnoj kući koja je tijekom posljednjih gotovo pola stoljeća pružala dom brojnim i raznolikim stanarima, istaknutim na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvene djelatnosti, u Art-kino premijerno stiže od 21. veljače.

U razdoblju koje se danas smatra posebno inovativnim i plodnim za hrvatsku kulturu, tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, u Zagrebu je postojalo nekoliko važnih generacijskih okupljališta, ali jedno od njih izmaklo je oku javnosti – obiteljski dom s adresom u Kraljevcu 35. Izgradio ga ga je kazališni i filmski redatelj Slobodan Praljak, a tijekom petnaest godina nastanjivao ga je i posjećivao veliki broj vršnjaka koji su, bez obzira na međusobne razlike, dijelili troškove i gradili zajednički pogled na svijet – među ostalima, Abdulah Sidran, Goran Babić, Mirko Ilić, Igor Kordej, Milan Trenc, bolivijski glazbeni sastav Ayllu, Goran Pavelić Pipo, Davor Slamnig, Pjer Žardin, Zdenko Jelčić, Vili Matula, Dragan Despot i Davor Gobac. Mnogi od njih ubrzo će se raspršiti po cijelome svijetu: od Južne Amerike do Kanade, od New Yorka do Haaga, Beograda, Sarajeva i Ljubljane. Kao posljednji u nizu stanara, Pero Kvesić u razgovorima s većinom od navedenih ljudi pokušava dokučiti zašto je ova zagrebačka adresa oduvijek privlačila toliko raznolikih i izvanserijskih kreativnih talenata.

Reprize:

čet, 22. 2. 18:00

Ulaznice

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

21.02.2024.
20:00