Monografija obuhvaća stvaralaštvo Tome Gerića u razdoblju od 1957. do 2019., njegov zagrebački, istarski i riječki opus, daje iscrpnu stručnu analizu umjetničkog stvaralaštva Tome Gerića od početaka u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića do njegovih zadnjih umjetničkih cjelina kontekstualiziranih kroz našu i svjetsku likovnu scenu.

U tekstu pod nazivom “U svemiru je sve samo svemir” Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica monografije, istaknula je: Stvorio je opus u sebi dorečen, odmjeren osobnim stavom i umjetničkom istinom. A njegove najznačajnije stvaralačke odlike jesu: živa misao, prava crtačka, slikarska pa i kiparska akcija, fascinacija redom i analizom. Na kraju je veliko priznanje izgovorio površini i konstrukciji slike. A Boris Toman je u tekstu pod nazivom “Slikarska odiseja Tome Gerića” napisao: Tomo Gerić je jedan od onih koji pripadaju najviše sebi, svom vremenu i prostoru, onom prokletstvu slikarske sudbine koja je, iako stvar slobodnog izbora, u današnje doba postmodernističke razbašurenosti i hedonizma jedva shvatljiva, a kamoli prihvatljiva ili poželjna.

Branka Arh, autorica desetak likovnih monografija, pomno njegovanim jezikom pjenikinje (koja je objavila više knjiga poezije) Gerićev život i rad tumači pozivanjem na općeljudsko i univerzalno. Riječ je o doista svemirskim širinama koje su Gerića toliko privlačile da je iz njih izvukao i svoju planetarnu kuglu, napisao je u recenziji mr. sc. Ervin Dubrović.

Izdanje sa sažetkom na engleskom jeziku oblikovala je grafička dizajnerica Vesna Rožman. Tekstualni sadržaj prate fotografije Gorana Vranića, Nina Vranića, Istoga Žorža i Rina Gropuzza.

Predstavljanje monografije održat će se 1. lipnja u 19 sati u Muzeju grada Rijeke, Trg Riccarda Zanelle 1/1. O knjizi će govoriti Ervin Dubrović (recenzent), Berislav Valušek (predsjednik DPU i nakladnik), Branka Arh i Boris Toman (autori tekstova) i Jolanda Todorović (urednica).

Kada?

01.06.2022.
19:00