U Galeriji Principij, u subotu, 15. siječnja, u 12 sati održat će se promocija knjige „Potresne kronike“ Daniela Pavlića i otvoriti izložba njegovih fotografija na temu potresa što je krajem 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Daniel je u Sisačko-moslavačkoj županiji poznat kao neumorni aktivist nevladine udruge Kostajnička alternativna scena (KAOS). Nakon potresa odmah je krenuo u akciju te s humanitarnom pomoći i fotoaparatom u ruci obišao sva sela i zaseoke na Baniji, a do njihovih stanovnika doveo i brojne novinarske i humanitarne ekipe. Zbog te njegove nesebičnosti i požrtvovnosti Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo ga je priznanjem „Fra Ma Fu” za humanost.

Potresne kronike posveta su ljudskosti što živi u stanovnicima najzabačenijih sela, volonterima iz svih dijelova Hrvatske, glumcima koji su se trudili unijeti malo svjetla u sumrak, novinarima koji su otvorili srca sudbinama postradalih i, da se poslužim kršćanskim izrazom, svim ljudima dobre volje koji su dali dio sebe kako bi pomogli.“ piše Aleksandar Olujić u predgovoru ove zbirke fotografija i priča o ljudima, životu, nesreći…

Izložba fotografija Daniela Pavlića u Galeriji Principij moći će se pogledati do 21. siječnja radnim danima od 10 do 13 te od 17 do 20 sati.

Daniel Pavlić rođen je 1974. godine u Sisku. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskoj Kostajnici koju napušta tijekom rata, ali se nakon njega vraća. Kao aktivist nevladine udruge KAOS – Kostajnička alternativna scena koja je kulturno i društveno revitalizirala gradić na obalama Une, pokrenuo je mnoštvo aktivnosti u poslijeratnoj Kostajnici. Poznat po antinuklearnim stavovima, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo aktivnosti protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Potencijale Pounja promovira putem raznih volonterskih kampova i oživljavanja tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija. Radio je dugi niz godina u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku kao voditelj filmskih djelatnosti, dok sada radi kao voditelj EU projekta za umirovljenike u udruzi KAS u Sisku. U Hrvatskoj Kostajnici vodi udrugu Ekološko-kulturna scena. Organizira PRESS film festival i Smaragdni eko film festival. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova, a trenutno radi na novom dugometražnom filmu „Prašina u vitrini“. Aktivistički rad u lokalnim sredinama opisao je u knjizi „Priča iz Smaragdne doline“.

(Foto: press Fotoklub Rijeka)

Kada?

15.01.2022. – 21.01.2022.
00:00