Porto Etno Festival riječkoj publici već je dobro poznat. Proizašao iz Etno Smotre, čije se prvo izdanje održalo 1996., a onda “izmiješan” s kreativnim idejama studentica koje su u Rijeci organizirale gastro event internacionalnog karaktera, Porto Etno Festival bio je i značajan dio programa EPK 2020. Pod okriljem Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku festival uspješno djeluje već nekoliko godina, no ovogodišnje izdanje daje naslutiti da je riječ o novoj razini – organizacijskoj, pa tako i programskoj.

Velika glazbena imena i bogata gastro ponuda

Zadnjeg vikenda u lipnju, 28. i 29. lipnja, u prostoru Exportdrva održat će se osmo izdanje najpoznatijeg multikulturalnog riječkog festivala. On slavi upravo karakteristike koje obilježavaju i sam grad te su ga gradile kroz njegovu bogatu povijest – interkulturalnost i otvorenost. Rijeka će se na jedan ljetni vikend još jednom pretvoriti u prijestolnicu svjetske glazbe i kulture.

World music i etno su ključne riječi kad je u pitanju glazbeni dio programa, a gastronomska ponuda bit će kao i dosad usmjerena na tradicionalne recepte raznih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Na Youtube kanalu Porto Etno Festivala, kao i na društvenim mrežama, već je moguće pronaći recepte za burek, dagnje na buzaru, kao i specijalitete grčko-romske kuhinje te drugih gostujućih stranih kuhinja. Na Facebooku i Instagramu festival dijeli i zanimljive činjenice o Rijeci, kao što je ona da 11,2 posto stanovništva grada čine nacionalne manjine.

Festival njeguje autentičnost pojedinih kultura kao i lokalne običaje, pa ga predvode izvođači koji moderan zvuk kombiniraju s elementima tradicije.

Kiril Džajkovski smatra se svjetskom glazbenom legendom i utemeljiteljem globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat. Jedan je od producenata pionira koji su uvodili balkanske etno zvukove u modernu plesnu produkciju, a ujedno i vrsni skladatelj filmske i kazališne glazbe.

Nastupi njegovog benda uživo sada uključuju MC-ja, trombon, trubu i violinu. Novi koncept vodi Balkan Beat još dalje, kombinirajući ga s glitch hopom i utjecajima Jamajke. Rezultat je funk potaknuto iskustvo koje osvaja publike diljem svijeta. Nastupao je na velikim europskim festivalima kao što su Pohoda, Woodstock, Exit Festival, Repercussion Festival, Rock for People, Latino Roc, Sziget, Rocktamule, Les Vieilles Charrues, Au Foin De La Rue, Festival Les Z’Eclectiques i Gypsy Jazz festival.

Marina Satti u svibnju predstavlja Grčku na Euroviziji kombinacijom suvremenog popa te hip-hopa i tradicionalnog zvuka, a u lipnju zajedno s Kirilom predvodi festivalski line-up u Rijeci.

Grčka je zvijezda u usponu kojoj kritičari predviđaju blistavu budućnost, kao i festivalski organizatori koji joj se posebno vesele. Njezini spotovi snažno vizualno komuniciraju tradiciju Balkana, a glazba odražava njezinu autentičnost te plesnim ritmovima poziva na slavlje tradicije i kulturnog nasljeđa.

Raznolikost kultura i plesni ritmovi

Na popisu ovogodišnjih izvođača već su se našla neka zvučna imena, a od organizatora saznajemo kako će ih biti još! Bez obzira na to što popis nije do kraja oblikovan, postojeći line-up obećava.

Na njemu se nalazi makarski Folklorni Ansambl Tempet s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju tradicionalnih narodnih napjeva iz cijele Hrvatske. Tu su i Crne Mambe, orkestar legendarnog “kralja Roma” Šabana Bajramovića i Folkatomik, talijanski bend sa sjedištem u Torinu, koji se ističe zvukom koji kombinira talijansku tradicionalnu južnjačku glazbu i elektroničku avangardu.

Crne Mambe ove godine slave 40 godina rada, a bilježe preko 6.000 nastupa, uključujući onaj 2013. kad su nastupili kao predgrupa Carlosu Santani u Manchesteru i 2014. na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Nastupali su i s Ninom Badrić te Severinom.

Neizostavni dio festivala od samih njegovih početaka jest i Porto Etno Orkestar Zorana Majstorovića, nagrađivanog riječkog multiinstrumentalista.

U dva dana stane puno zabave, a organizacija se nastavlja i iznenađenja tek slijede, najavljuju organizatori te pozivaju sve da 28. i 29. lipnja rezerviraju za dobru zabavu i kreativne delicije iz cijeloga svijeta.

Sve informacije o festivalu moguće je pratiti na web stranici.

 

PORTO ETNO 2024. satnica

Petak, 28. 6.

18:00 Parada otvaranja (Jadranski trg – Exportdrvo)

18:00 KUD Zora Opatija / Jadranski Trg

18:10 KUD Poljica / Trg 128. brigade HV (Radio Rijeka)

18:15 Sopci otoka Krka / Poštanski prolaz (Zara)

18:20 KUD Frankopan / Sokol kula (stari Kraš)

18:25 KUD Ive Jelenović / Ulica Ante Starčevića (Hamby)

18:30 KUD Zvir / Jelačićev Trg (Fontana)

18:45 MPZ Sempre Allegro + svi / Exportdrvo

20:00 La Cantiga de la Serena

21:00 FA Tempet

21:40 Voices in Etno: Neno Belan, Boris Štok, Barbara Munjas, Alba Nacinovich + Porto Etno orkestar

21:40 Alba Nacinovich

22:00 Boris Štok

22:20 Barbara Munjas

22:40 Neno Belan

23:00 Crne Mambe

 

Subota, 29. 6.

11:00 – 13:00 Melting Pot gastro fešta

21:00 Folkatomik

22:30 Marina Satti

00:00 Kiril Džajkovski

Kada?

28.06.2024. – 29.06.2024.
18:00

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije