Percussion team HNK Ivana pl. Zajca, što ga čine udaraljkaši Pedro Rosenthal Campuzano i Samuel Baldi te timpanist Antonio Ceravolo, sa svojim će brojnim gostima izvesti prvi udaraljkaški koncert u njegovoj povijesti.

Iako prolazimo kroz teška vremena, uz dobru volju, predanje i kompromise, priredili su, kako najavljuju, koncert sa skladbama od kojih će čak tri doživjeti svoju praizvedbu: „Valovi“ Anite Primorac, „Percussion Groove“ Jurja Marka Žerovnika te Percussion quartet no. 1 Pedra Rosenthala Campuzana.

Sva su djela na programu živućih skladatelja, i sva su skladana u 21. stoljeću, s izuzetkom „Marche pour timbales“ braće Philidor jednog od prvih djela napisanih za udaraljke Francuza koji su skladali krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Tako će se na programu naći još i djela Eckharda Kopetzkog, Henryja Mancinija i Frankiea Sullivana, u aranžmanima Anite Primorac, te Etiennea Perruchona, Davea Marica i Emmanuela Segournéa.

Na ovom jedinstvenom koncertu glazbenici će pokazati nove načine glazbenog izražavanja koji se rijetko mogu čuti, kao što su primjerice električni efekti i distorzije na akustičnim instrumentima, te korištenje elektronike i, naravno, udaraljki koje su nit vodilja, nudeći u tim kombinacijama mnogo više od uobičajenog, na više od 20 instrumenata.

U tome će im pomoći gosti, njihovi kolege iz Riječkog simfonijskog orkestra: Anita Primorac (udaraljke), Petar Kovačić (violončelo), Osman Eyublu (violina), Anton Kyrylov (violina), Iva Štefančić (viola), Golnar Mohajeri (violončelo), Domagoj Habek (kontrabas) te učenici riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova okupljeni u komornom ansamblu „Sinkopa“. Naime, nakon skromnih početaka iz 6o-ih godina prošlog stoljeća, od školske godine 2011./2012. u riječkoj Glazbenoj školi popunjuje se čak cijela klasa udaraljkaša pod vodstvom profesorice Anite Primorac koja u sklopu nastave osniva ansambl „Sinkopa” koji zapaženo nastupa na školskim, gradskim i županijskim kulturno-umjetničkim prigodama, gostuje diljem Hrvatske te je dobitnik regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.

Ansambl „Sinkopa”  koji će nastupiti na koncertu čine učenici Vid Kablar, Sven Bačić, Laura Ćosić, Tino Kućel, Una Mastrović, Franka Zupičić, Ana Vrban, Matija Jelić Matošević, Eleonora Legac, Jan Diklić, Mara Prodanović, Massimo Balczo, Giulian Magagnino, Jan Rebić, Saša Miljanović, Šimun Tićak i Dorian Superina.

Kada?

01.03.2021.
19:30

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije