U ponedjeljak 13. 6. u 20 sati Galerija Kortil otvara novu u nizu izložbi u svojoj obljetničkoj 25. godini rada – Teorija i praksa: Prostor studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI).

Teorija i praksa je projekt pri APURI koji povezivanjem nastavnog gradiva redovnih i izbornih kolegija studijskog programa APURI sa zadanom temom iz područja teorije i povijesti umjetnosti istražuje, objašnjava i demonstrira određeni likovni problem ili pojam.

Projekt tako odražava uzajamnost teorijskog i praktičnog studijskog programa, čiji rezultat predstavljaju radovi studentica i studenata koji se selektiraju za izložbu u Kortilu. Istraživački proces bio je vođen pod mentorstvom nastavnica i nastavnika APURI pa je utoliko koncept projekta, kao i njegov krajnji produkt (didaktičko-umjetnička izložba), rezultat interdisciplinarnog rada katedri APURI. Osnovni cilj takvog koncepta temelji se na prožimanju, koordinaciji i medijaciji teorijskog znanja iz povijesti umjetnosti i umjetničkog obrazovanja na praktičkim kolegijima. Izlažući u galerijskom prostoru, studentice i studenti APURI stječu potrebne vještine, znanje i iskustvo za umjetnički poziv u okviru institucionalnog obrazovanja. Projektnom nastavom ovog tipa te metodama neformalne edukacije ujedno upoznaju drugačije pristupe poučavanju umjetnosti.

Tema ovogodišnjeg izdanja projekta jest – prostor. Utoliko, umjetničko-didaktički koncepti studentica i studenata, preispitivat će načine na koje umjetničko djelo može predstavljati i interpretirati prostor unutar dvodimenzionalnog umjetničkog rada (slikarstvo, grafika) i kako prostor, kao fizička tj. materijalna jedinica, determinira umjetničko djelo (kiparstvo, umjetničke instalacije i umjetnički ambijenti).

Tijekom trajanja izložbe, održat će se dvije radionice pod vodstvom studenata: radionica izrade knjige umjetnika  u grafičkim tehnikama Savršeni prostor te Izvedba koja se dira, radionica izrade izvedbenih skulptura u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović i akademskom kiparicom Marinom Bauer. Studentica Gaia Radić, održat će predavanje Virtualnost kao umjetnički medij, u kojem će govoriti o fenomenu virtualnog prostora.

VMB Lab radionica

U nedjelju, 19. 6. od 9.30 do 14 sati bit će održana i 3. po redu VMB Lab radionica pod vodstvom Vijeća mladih Benčić. Kako se izložba bavi temom prostora, tom će se temom baviti i djeca učesnici radionice. Ovaj puta kreativno i kroz medij skulpture, ali na malo drugačiji način. Sve radionice u ciklusu VMB-a imaju i dio Vrijeme je za roditelje koje će biti posvećeno vodstvu po izložbi za roditelje u kojima će sudjelovati i djeca. Prijave za dječju radionicu otvorene su do 16. lipnja, putem web stranice Vijeća mladih Benčić, a sudjelovanje je besplatno.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.

Izložba ostaje otvorena do 24. 6.

Radno vrijeme Galerije: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati / subotom od 10 do 13 sati

Ulaz na izložbu je slobodan.

Kada?

13.06.2022. – 24.06.2022.
20:00