U petak, 23. listopada u 20.00 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se otvorenje umjetničke instalacije Platformski duhovi. Ova umjetnička instalacija talijanskog umjetnika i dizajnera Silvija Lorussa i njemačkog umjetnika Sebastiana Schmiega, nastala u suradnji s eksperimentalnim glazbenikom LOREM-om, otvara se u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaz je slobodan, a nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do 13. studenog 2020., od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

“Ghosting” (od eng. ghost, duh) je čin prekida romantičnog ili prijateljskog odnosa prestankom kontakta s drugom osobom, obično bez prethodnog upozorenja ili bilo kakvog objašnjenja. U svojoj novoj instalaciji, autorski dvojac Lorusso-Schmieg bavi se ovom temom iz potpuno druge perspektive, odnosno fenomenom napuštanja od strane same digitalne tehnologije koju koristimo u komunikaciji naših života prema svijetu – pojavom koju umjetnici nazivaju platform ghosting.

Platforme su razvile više ili manje sofisticirane tehnike za napuštanje svojih korisnika, koje se neprimjetno kombiniraju s algoritamskim upravljanjem, kao što su privremene zabrane, iznenadno ukidanje korisničkih računa, uklanjanje s vrha rezultata pretraživanja ili uklanjanje korisnikovog sadržaja s vremenskih traka drugih korisnika bez njegovog znanja ili bilo kakve obavijesti.

Dehumanizirajuće iskustvo ghostinga

U kontekstu osobnih odnosa, ghosting se smatra bezobraznim činom te bolnim i dehumanizirajućim iskustvom. U kontekstu platformi, ghosting čini digitalno posredovani rad još nesigurnijim i razlomljenijim. Kada je granica između posla i života vrlo tanka, ukidanje nečijeg YouTube računa može značiti vrlo različite stvari. Običnom korisniku to ne mora predstavljati veliki problem, ali može postati tragedija za profesionalnog vloggera, odnosno na sve one koji obavljaju tzv. ghost work: skriveni ljudski rad koji pokreće aplikacije i sustave umjetne inteligencije.

Sastavljena od šuplje zidne strukture koja – slično digitalnim platformama – instalacija modulira različite stupnjeve neprozirnosti i transparentnosti te predviđa blisku budućnost u kojoj pametni gradovi proizvode rojeve ljudi (radnika, građana, itd.) koji u određenom kontekstu postoje samo kao duhovi.

O umjetnicima:

Silvio Lorusso je talijanski umjetnik, dizajner i istraživač koji živi i radi u Rotterdamu. U radu se bavi kompleksnom povezanošću tehnologije i društva te proučavanjem fenomena poduzetničkog prekarijata (eng. entreprecariat). Sebastian Schmieg istražuje načine na koje mrežne tehnologije oblikuju naše online i offline stvarnosti. Preciznije, u umjetničkoj praksi sagledava ljude kao softverske produžetke, a strojni vid kao globalnu infrastrukturu. Njegovi radovi nastaju u formi videa, internetskih stranica, knjiga, predavanja i intervencija na mreži.

Lorusso i Schmieg u Filodrammatici 2019. godine / Foto: Tanja Kanazir

Lorusso i Schmieg u Filodrammatici 2019. godine / Foto: Tanja Kanazir

Obojica su u organizaciji Drugog mora u nekoliko navrata već izlagali u Rijeci (izložbe Cjeloživotno učenje i Tko što radi? u Filodrammatici) i predstavljali svoj rad kroz razgovore i predavanja. Također, rad Silvija Lorussa Shouldn’t you be working? trenutno je postavljen na pročelju zgrade riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu 3. bijenala industrijske umjetnosti, dok Sebastian Schmieg sudjeluje u velikoj grupnoj izložbi Usijano more u Exportdrvu, s video radom I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza.

Postavljanje instalacije sastavni je dio programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture. Za organizaciju i produkciju zaslužna je udruga Drugo more, a program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu.

Kada?

23.10.2020. – 13.11.2020.
20:00

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije