U petak, 19. 4. u Rijeci počinje drugo izdanje Festivala menstruacije u organizaciji udruge Pariter.

Festival počinje u 15 sati okruglim stolom pod nazivom “Nije ti ništa: tretman žena u zdravstvenom sustavu”, koji će se održati na Fakultetu zdravstvenih studija. Okrugli stol otvara pitanje kako su žene tretirane danas u zdravstvenom sustavu, osobito kad se radi o pitanjima reproduktivnog zdravlja i na koji način odnosi moći u institucijama utječu na njihovo zdravlje i dobrobit, osvrćući se na sve češće upotrebljavan termin medicinski gaslighting kojim se označavaju štetne i diskriminatorne prakse unutar zdravstva.

Na okruglom stolu govorit će psihologinja Mia Rogić, aktivistkinja iz udruge “Roda – Roditelji u akciji” Branka Mrzić Jagatić, te predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze “Ja sam 1 od 10” Zorica Martić. Razgovor će moderirati Marija Trcol.

Službeno otvorenje festivala počinje u 18:30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke. Publika i prolaznici moći će pogledati performans “Ja nisam luda” umjetnice Nike Rukavine, koji je baziran na svjedočanstvima žena oboljelih od endometrioze i njihovoj borbi sa zdravstvenim sustavom. Na otvorenju će također bubnjati aktivistička bubnjarska sekcija Feministički tamburaški front, te će se moći pogledati festivalski program, popiti piće i uzeti svoju festivalsku majicu.

Za kraj prvog dana u Book caffeu Dnevni boravak u 20 sati održava se Pub kviz “I trivia krvari!” Kviz spaja najrazličitija područja; od umjetnosti i znanosti, preko povijesti do filma, a sve to kroz prizmu – menstruacije i ženskog užitka. Prijave timova od maksimalno četiri osobe odvijat će se na početku samog događaja, a pobjednički tim očekuju vrijedne nagrade brandova LELO i Intimina.

O festivalu

Drugo izdanje Festivala menstruacije koji će se u Rijeci održavati od 19. do 21. travnja organizira Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Festival je posvećen pravu žena na zdravlje i borbi za dostojanstveni i individualizirani pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Na više lokacije u Rijeci donosi niz radionica, predavanja i razgovora.

Tijekom cijelog festivala u Galeriji SKC bit će otvorena PMS Chillaona – sigurni prostor za sve osobe u PMS-u i one koje se tako osjećaju u kojem će se vrtiti filmski klasici i jesti čokolada.

Više o programima i načinu prijave na: https://pariter.hr/festival-menstruacije

Kada?

19.04.2024.
18:30

Kalendar događanja