U galeriji “Bruketa 2” (Strossmayerova 1) postavljena je izložba „Otisak misli“ riječke umjetnice Morane Bruketa Pertaut.

Morana Bruketa u najnovijim radovima svoj interes fokusira na apstraktnim i sasvim jednostavno osmišljenim formama, na sažetim i jasnim planovima, nesputanim oblicima koji uranjaju u platno nošeni bogatstvom tragova. Njihova sažetost i minimalizam raslojava se u transformaciji i prijelazima, pretapa se u rasponu tonova i snažnim kontrastima, jer u osnovi to su crno-bijele kompozicije“, piše Jasna Rodin, mr. sc. u najavi izložbe, dodajući kako umjetnica ovim radovima razmatra cjelinu, postavljajući sasvim slikarske atribute u međuodnose i puštajući primat tragovima da se miješaju i nadopunjuju.

Morana Bruketa Pertaut / Foto: press, Bruketa 2

Morana Bruketa Pertaut / Foto: press, Bruketa 2

Morana Bruketa Pertaut rođena je 1978. godine u Rijeci. Povijest suvremene umjetnosti proučavala je na Sveučilištu u Padovi, a po povratku u Rijeku preuzela je vođenje obiteljske Male galerije u Užarskoj 25 te organizaciju izložbi u galeriji “Bruketa 2”. Izrada unikatne keramike i njeno apstraktno oslikavanje ono je što ovu vrijednu autoricu čini prepoznatljivom na riječkoj umjetničkoj sceni. Talent izrastao iz dugogodišnje obiteljske tradicije izrade unikatnih keramičkih predmeta, Morana nadograđuje na suvremeni i svoj prepoznatljiv način. Njena je strast apstraktno oslikavanje minimalističkih keramičkih površina, igrajući se bojama u svom karakterističnom koloritu, a u novije doba počinje ih prenositi i na platno. Živi i radi u Rijeci.

Izložbu je moguće pogledati do kraja godine.

Više o izložbi dostupno je na poveznici: http://www.mala-galerija.hr/web/index2.html

Kada?

12.11.2020. – 31.12.2020.
00:00

Kalendar događanja