Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vraća se opera „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, prva barokna opera postavljena u Rijeci, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama.

Nakon dviju premijera odnosno dviju verzija, iz 2016. i 2020., ova će opera, pod ravnanjem meastra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, doživjeti još jednu verziju, a bit će to ujedno zadnja prigoda da publika vidi ovu operu prije njenog gostovanja na jednom od najprestižnijih opernih festivala u Europi, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj u srpnju ove godine, u srednjovjekovnom dvorcu Olavinlinna uz najveće finsko jezero.

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“  vraća i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi, kojom je ostvarila i svoj operni debi u rodnom gradu 2016. godine.  I u obnovljenoj verziji Diani Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, pridružit će se nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, u ulozi Sesta će nastupiti Michaela Selinger, a u ulozi Tolomea Sonja Runje. Uz Ivana Šimatovića u ulozi Curija, u predstavi će po prvi put nastupiti bas-bariton Luka Ortar kao Achilla i kontratenor Franko Klisović kao Nireno.

Predstava će ponovno započeti kao „sjedeća” odnosno „aitz” proba, a takva naizgled obična proba, u kojoj se izvođači pojavljuju i ponašaju kao „oni sami”, postupno će se transformirati u ultimativni, recikliran i barokno eklektičan operni spektakl.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Marin Blažević i Alan Vukelić, a Blažević je  u suradnji s Daliborom Fugošićem dizajnirao i svjetlo.. Projekcije potpisuju Dobriša Radovanović i Alan Vukelić, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju članice i članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak koja izvodi baletni solo, Laura Orlić, Andrei Koteles, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

(Fotografije je snimio Dražen Šokčević.)

Kada?

26.02.2021.
18:30