U subotu, 22. svibnja 2021. godine, u Baški na otoku Krku, održat će se predstavljanje suvremene umjetničke instalacije “Kapi” autora Smiljana Radića i Marcele Corree, te otvorenje izložbe „Kap po kap, kamen po kamen – život“. 

Riječ je o dva događanja koja spajaju kulturu, baštinu, prirodu i ljude a dio su programskog pravca Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U 10.00 sati iz centra Baške, od Heritage hotela Forza, Zvonimirova 98, kreće planinarska tura u trajanju od 3 sata do mjesta na kojem je postavljena skulptura „Kapi“.

Naime, skulptura je postavljena u mjestu Ljubimer, iznad Baške i Vele plaže, među karakterističnim kamenim strukturama ovoga kraja – ogromnim suhozidnim cvjetovima mrgara i do nje se dolazi pješke. U subotu će se pješačiti se u pratnji vodiča u smjeru Zaroka, odakle slijedi uspon ispod Velog Gradaca prema prijevoju Ljubimer, a nakon obilaska skulpture povratak je u Bašku preko prijevoja Vraca i pješčare Zarok. Svi koji žele sudjelovati u turi trebaju imati osnovnu planinarsku opremu – planinarske cipele, ruksak, vodu i pokrivalo za glavu. Kako je zbog epidemioloških mjera broj ljudi ograničen, prijave za turu su moguće do petka 21.5. putem obrasca na ovom linku:  https://cutt.ly/pxTpmqG 

U 13.00 sati, u galeriji Zvonimir u Baški, Kralja Zvonimira 114, održat će se otvorenje izložbe Društva Sinjali i Sanjina Ilića „Kap po kap, kamen po kamen – život“.

Otvorenju izložbe prisustvovat će Toni Juranić, načelnik Općine Baška, Iva Kelentrić, glavna voditeljica pravca Lugomare Art, Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeka Ivan Šarar.

Izložba fotografija tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline te novu umjetničku instalaciju staklene „Kapi“ uz lokvu i mrgare na Ljubimeru.

Kada?

22.05.2021.
10:00