„1001 noć“ naslov je ovogodišnjih iznimno popularnih novogodišnjih koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra a pod dirigentskim vodstvom njihova šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela, za koje se uvijek traži ulaznica više.

Ovogodišnji koncert odjekuje Orijentom inspiriranim  glazbenim pričama poput bajkovite priče o „Aladdinu” Carla Nielsena, uzbudljive suite „Šeherezada” Nikolaja Rimskog-Korsakova, Egipatskog marša i valcera „Tisuću i jedna noć” Straussa mlađega, a čut će se i isprepletanje dvaju svjetova – ruskog i orijentalnog u popularnim „Polovjeckim plesovima” zasnovanim na folklornoj glazbi iz opernog  remek-djela „Knez Igor” Aleksandra Borodina. Na programu su i djela inspirirana europskim bajkama i mitovima: moćna „Priča ” Jeana Sibeliusa te Preludij romantične opere „Lohengrin” Richarda Wagnera.

Od drugih šarmantnih i veselih Staussovih polki i valcera na programu su i Trič-trač polka, Ruže s juga te Pod gromovima i munjama, a koncertni završetak rezerviran je za Radetsky marš.

Novogodišnji koncerti na rasporedu su , a na programu su 27., 28. i 29. i 30. prosinca 2021. te reprizno 3. siječnja 2022. u 20 sati.

Podsjetimo, tradicionalni novogodišnji koncerti u „Zajcu“, u svečanom, blagdanskom ozračju, vrhunski su glazbeni doživljaji  i društveni događaji koji se ne propuštaju. Novogodišnji koncert prvi se put našao na repertoaru riječkog HNK Ivana pl. Zajca 30. prosinca 1982. godine. Ubrzo je koncert, u posebno svečanom blagdanskom ozračju, postao jedan od najomiljenijih i najposjećenijih kazališnih programa pa se, tijekom dvadeset godina, i broj njegovih izvedbi povećavao.

Kada?

27.12.2021. – 03.01.2022.
20:00