Jedinstvena izložba koja donosi rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena – slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj Palači šećera u koju je Muzej grada Rijeke nedavno uselio.

Nakon što su djela 1885. godine postavljena na svoja mjesta u prostoru gledališta, posjetitelji će moći svih devet slika vidjeti izbliza. Osim Gustava Klimta, koji je autor triju velikih platna, ostala su radovi njegova brata Ernsta Klimta te kolege Franza Matscha.

Izložbom će se predstaviti rani, zapostavljeni, a time i javnosti nepoznati opus ovog velikana europskog slikarstva, koji je karijeru započeo u umjetničkom udruženju koje je osnovao s bratom i prijateljem iz školske klupe. Iako tek na početku profesionalnog razvitka i uspona u ovom su razdoblju razlike u njihovim rukopisima i stilskim stremljenjima sve izraženije, a riječki opus izdvaja se kao nagovještaj onoga što će uskoro uslijediti. Matschov će opus ostati u okvirima akademskog slikarstva i on će se kao umjetnik izgubiti u masi više ili manje solidnih slikara, a Gustav Klimt će se radikalnim autorskim prevratom prometnuti u jednog od najslavnijih slikara svih vremena i na čelu grupe umjetnika dovesti do najznačajnijega prijelomnog trenutka u novijoj povijesti umjetnosti.

Izložba je postavljena u atmosferi kazališnog ambijenta, uz primjenu multimedijalnih sadržaja.

Ulaznice i radno vrijeme

Izložba „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ moći će se razgledati do 31. ožujka 2022. godine u radno vrijeme Palače šećerane, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati.

Cijena pojedinačne ulaznice za odrasle je 60 kn, za učenike, studente i umirovljenike 30 kn. Ulaz je besplatan za djecu do 7 godina, te članove ICOM-a i HMD-a, turističke vodiče i predstavnike medija (uz predočenje iskaznice).

Autorica izložbe: Deborah Pustišek Antić
Organizator: Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke
Dizajn izložbe: Klaudio Cetina
Multimedija i video: Studio 507, Ljubljana
Partner: Hrvatski restauratorski zavod

Program podržavaju: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Austrijski kulturni forum Zagreb, Bundesministerium Europa, Integration und Äußeres (Beč, Austrija)

Kada?

29.04.2021. – 31.03.2022.
00:00