Na vrhu nebodera na Kozali, na adresi Ante Kovačića 6, u subotu 4. srpnja, u dva termina, u 11 i 19 sati, održat će se razgledavanje krovnih terasa, uz vodstvo izložbom i prezentaciju projekta „Neboderi: Grad među oblacima“.

Vodstva su limitirana na 20 osoba koji prijavom putem online obrasca dobivaju termin u kojem mogu pristupiti krovu.

Planirana su dva vodstva za zainteresirane građane (u 10:00 i 19:00 sati), te jedno vodstvo namijenjeno isključivo zainteresiranim predstavnicima zgrada ili mjesnih odbora (u 11:00).

„Neboderi: Grad među oblacima“ projekt je riječke Sekcije nastao 2017. na Rastočinama, a ove se godine širi na krovove stambenih tornjeva Kozale. Neboderi su snažan dio riječke urbanosti, oni su gradske ikone o kojima znamo malo. Neizbježni su, a često zanemareni. Projektu je cilj doprinijeti kvalitetnijem životu u neboderima uz upoznavanje javnosti s temom gradnje ovih stambenih kolektiva i problematikom koju nose. Pritom kroz projekt pokušava se odgovoriti na pitanja poput: Zašto su neboderi nastali? Kako se danas u njima stanuje? Na koje načine možemo podići kvalitetu života u neboderima?

Cilj događanja je upoznati građane s projektom „Neboderi: Grad među oblacima“, podijeliti dosad prikupljena znanja i prezentirati moguće scenarije korištenja krovova jer, primjerice, krovovi  nebodera mogu postati vrtovi za začinsko bilje, prostori za rođendanska slavlja ili pak mjesta za književne večeri i druge kulturne sadržaje. Novoformirani prostori ponajprije su namijenjeni novom obliku suživota svih stanara nebodera, ali se u posebnim terminima mogu otvarati i za zainteresiranu javnost kako bi građanima i građankama Rijeke omogućili posve nov pogled na njihov grad – pogled na grad među oblacima.

Raspored programa

 • subota, 4.7.2020.
 • termini vodstava za zainteresiranu javnost: 10:00 i 19:00
 • termin vodstva za predstavnike zgrada ili mjesnih odbora: 11:00

Izložba “Neboderi nekad i sad”

Vodstvo po krovu je zamišljeno kao pregled nastanka osam odabranih riječkih nebodera. Izložbom su obuhvaćeni neboderi iz planiranih riječkih naselja: Gornja Vežica, Sušak/Podvežica, Kozala, Rastočine, Turnić, Podmurvice, Zamet i Kantrida. Predstavljena arhivska građa poput nacrta i starih fotografija rezultat je istraživanja u Državnom arhivu grada Rijeke i Muzeju grada Rijeke. Neki od predstavljenih autora i autorica, kao što su Igor Emili i Ada Felice Rošić, pripadaju najznačajnijim riječkim arhitektima druge polovice 20. stoljeća.

Prezentacija projekta ‘Aktiviraj svoj krov’

Uz izložbu, posjetitelji će imati priliku vidjeti i kako krovovi mogu izgledati u budućnosti. Prikazom različitih scenarija korištenja saznat ćete kako aktivirati svoj krov kroz aktivnosti u rasponu od druženja stanara do apliciranja principa energetske učinkovitosti.

Radionica

Krovovi riječkih nebodera pružaju specifične poglede na grad i Kvarnerski zaljev. Kako bi trajno zabilježili ove trenutke među oblacima, uz pomoć jednostavne metode skiciranja preko folije, kao suvenir sa krova, posjetitelji će ponijeti crtež vizure grada. Za one manje sklone crtanju osigurano je fotografiranje polaroid fotoaparatom.

Online prijave

Vodstvo kreće od ulaza u neboder na adresi Ante Kovačića 6, potom se zajednički penjemo na krov. Događaj je organiziran u dva termina za građanstvo: jutarnji u 10:00 i večernji u 19.00. Treći termin u 11:00 sati namijenjen je predstavnicima stanara i mjesnih odbora zainteresiranih za provedbu projekta.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, na odabrani termin vodstva potrebno se prijavite putem linka: https://forms.gle/6xdR6izHMaK5Zv2S8

Sekcija je skupina mladih stručnjaka i studenata sa područja arhitekture, urbanizma i dizajna. Okupljeni su potrebom za zajedničkim kreativnim djelovanjem na riječkom području. Svojim radom pokušavaju pridonijeti povećanju kvalitete građenog prostora, edukaciji građana te se zalažu za prostorne intervencije koje mijenjaju Rijeku u sredinu ugodniju za život.

Program se provodi u suradnji Sekcije Društva arhitekata Rijeka i DeltaLaba (Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci), kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano (Sweet & Salt).

Kada?

04.07.2020.
10:00

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije