U HNK Ivana pl. Zajca na rasporedu je izvedba simfonijskog koncerta „Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću“ posvećenog nedavno preminulom maestru Miroslavu Homenu.

Koncertima će ravnati novi šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel, uz solistički nastup riječkog oboiste Antonija Hallera.

Jedno od posljednjih Straussovih djela bio je Koncert za obou i orkestar, najljepši koncert 20. stoljeća za taj instrument. Osamdesetogodišnji skladatelj ga je posvetio američkom vojniku Johnu de Lanciju, sjajnom prvom oboistu Pittsburškog orkestra u civilnom životu, s kojim je vodio duge razgovore o glazbi i kulturi.

Druga njegova posveta odnosi se na ratom uništena kazališta, što je doživio kao najveću katastrofu u svom životu, bez utjehe, bez nade. In memoriam! zabilježio je Strauss u svojim Metamorfozama uz dio koji jasno podsjeća na Pogrebni marš Beethovenove Treće simfonije, „Eroice”.

U prvoj i posljednjoj Mozartovoj simfoniji pronalazimo jednaki notni motiv. Je li Mozart predosjećao svoju Jupiterovu simfoniju kao posljednju..? Je li na preranom zalasku života zagledan u djetinjstvo? S tim pogledom unatrag, svoj je životni ciklus kroz simfonije zaokružio i stvorio – simbol vječnosti.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756. – 1791.): Simfonija br. 1 u Es-duru, KV 16

  1. Molto allegro
  2. Andante

III. Presto

Richard Strauss (1864. – 1949.): Koncert za obou i mali orkestar u D-duru ( TrV 292, AV 144)

  1. Allegro moderato
  2. Andante

III. Vivace – Allegro

* * *

Richard Strauss: Metamorfoze za 23 solo gudača (TrV 290, AV 142)

Adagio ma non troppo – Più allegro – Adagio, tempo primo

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija br. 41 u C-duru, Jupiter, K. 551

  1. Allegro vivace
  2. Andante cantabile

III. Menuetto: Allegretto – Trio

  1. Molto allegro

(Riječki simfonijski orkestar (Foto: Dražen Šokčević)

Kada?

01.04.2021.
19:30