U sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u izrađuje se mozaik posvećen volonterima EPK koji će se 24. svibnja u 12 sati postaviti na dijelu zida na riječkom lukobranu.

Radi se o trajnoj uspomeni na sve volonterke i volontere EPK koji su tijekom godina priprema, a posebno u 2020. sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu dosad poklonili čak 8 tisuća volonterskih sati.

Mozaik radnog naziva „Mehanizam“, čiji su motiv volonteri EPK sami izabrali, nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s umjetnikom Radovanom Kunićem, autorom mozaika i studenticama 2. diplomske godine Likovne pedagogije Teom Teodorović i Doriom Valković. Projekt se izvodi kao dio izbornog kolegija Mozaik, a u završnoj fazi izrade mozaika priključili su se i sami EPK volonteri.

Osim što divovski elementi mehanizma koji će mozaikom biti prikazani odgovaraju ambijentu Molo longa, gdje se šetač susreće s neobičnim i predimenzioniranim predmetima, uglavnom nautičke prirode, ‘kotačići’ ujedno simboliziraju i industrijsku baštinu Rijeke.

Također, mozaik prikazuje zupčanike koji jedino u suradnji, sinergiji i harmoniji te zajedničkim radom i naporom prenose energiju jedno na drugo. Volonteri EPK su poput zupčanika u mehanizmu projekta Europske prijestolnice kulture, bez kojih taj ‘stroj’ ne bi mogao funkcionirati.

Kada?

25.05.2021.
18:00