U organizaciji udruge Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), u četvrtak, 19. studenog u 19 sati otvara se multimedijalna izložba “MikoMitologije: Raskid” nagrađivane slovenske postmedijske umjetnice Saše Spačal.

Nakon što je u listopadu premijerno predstavljena u mariborskom Multimedijskom centru MMC Kibla, ova biotehnološka umjetnička instalacija je prvi nastavak „serije ontogenetskih mitoloških priča, video eseja i strojeva“, u kojoj umjetnica istražuje kako zamršeni svijet gljiva može pomoći čovječanstvu u zamišljanju budućnosti i zajedničkog života na ruševinama kapitalizma.

Izložba je svojevrsno spekulativno umjetničko istraživanje, a temelji se na priči Ursule Le Guin o izumu “mikomitoloških strojeva” koji ljudima omogućuju uspostavljanje komunikacije s micelijem koji premrežuje Zemljinu koru. Sa snažnom poveznicom na trenutno stanje u kojem se naš planet velikom brzinom približava pragu ekološke katastrofe, u središtu priče je prva poruka koju su ljudi pomoću nove tehnologije uspjeli dešifrirati: „Ne možemo se vratiti u normalu jer je problem bio upravo u normali koju smo imali.“

MikoMitologije se tako ne bave samo time kako podzemne mreže gljiva mogu ljude nečemu podučiti, već i načinima na koje suvremene tehnologije definiraju naše sustave znanja i učenja.

Autorica je u pripremi ove multimedijalne instalacije između ostalog surađivala s mikrobiolozima iz laboratorija koji vodi evolucijska biologinja Toby Kiers s amsterdamskog Sveučilišta Vrije, a projekt su podržali Ministarstvo kulture Republike Slovenije i Grad Maribor.

Izložba ostaje otvorena do 11. prosinca, u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen. Također, posjetitelji se pozivaju da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i nose zaštitnu masku za lice.

O umjetnici:

Slovenska umjetnica Saša Spačal Umjetnički rad Saše Spačal na sjecištu je istraživanja živih sustava te suvremene i zvučne umjetnosti. Teme kojima se bavi mogu se svesti pod naziv „postljudsko stanje“, u kojem ljudska bića supostoje i djeluju kao jedan od brojnih elemenata u ekosustavu, a ne kao njegovi vladari. Proučavajući kontinuum kulture i planetarni metabolizam, Spačal povezuje razna tehnološka sučelja s organskim i mineralnim agensima iz tla.

Izlagala je u niz domaćih i inozemnih izložbenih prostora i te na brojnim festivalima. Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award, Japan Media Art Award (izbor žirija) i New Aesthetica Prize.

Više o izložbi doznajte na poveznici http://drugo-more.hr/sasa-spacal/

Kada?

19.11.2020. – 11.12.2020.
19:00

Kalendar događanja