U atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u srijedu i četvrtak, 9 i 10. studenoga, održava se međunarodni filmski festival kratkih filmova „Uhvati film!“.

Festival se održava u četiri države, a projekt realiziraju Spirit iz Rijeke i Parnas iz Novog Sada, a u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Teme filmova su vezane uz invaliditet na način da su u filmu zastupljene određene vrste invaliditeta kroz osobe koje glume u filmu ili je autor samog filma osoba s invaliditetom, a ipak sam invaliditet ne smije biti akter, već primjetan kao faktor koji se premostio.

Sadržaji filmova festivala “Uhvati film” doprinose boljem razumijevanju načina i kvalitete življenja, općenito, ne samo u kontekstu invaliditeta, zbog toga što ljudi uglavnom bježe ili okreću glavu od situacija koje su im nepoznate i prema kojima ne znaju kako bi se postavili. Kroz obradu teme daju se različite poruke o humanim vrijednostima, počevši od promišljanja različitosti između ljudi, ali i potreba osoba sa invaliditetom pa se na taj način omogućuje njihova bolja integracija u društvo. Osim toga, kako su autori filmova ili pojedini glumci u filmovima osobe sa invaliditetom, Festival služi i kao poticaj i inspiracija drugim osobama s invaliditetom bilo da se okušaju u takvoj vrsti stvaralaštva ili da pokrenu svoju kreativnost u nekom drugom smjeru i ostvare ugodniji i ljepši život.

Informacije o ulaznicama dostupne su na portalu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Kada?

09.11.2020. – 10.11.2020.
00:00