U sklopu poziva Anna Lindh Foundation “Celebrating the Mediterranean” Udruga Ri Rock 28. 11. obilježava Međunarodni dan Mediterana besplatnim koncertom Zorana Majstorovića & Atma Mundi Ensemblea te Rinkluzija Banda.

Slavlje Mediterana obilježit će se glazbom i ritmovima iz njegovih najudaljenijih kutaka, od arapskih ljestvica do afričkih bubnjeva pa sve do našeg Kvarnera, repertoarom koji obuhvaća njegovo kulturno bogatstvo i ljepotu, te pritom briše granice i razlike.

Cjelokupna manifestacija emitirati će se uživo na društvenim mrežama, YouTube kanalu udruge kao i na Radiju Roža.

ZORAN MAJSTOROVIĆ  & ATMA MUNDI ENSEMBLE

Glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz svjetsku glazbu te stvaraju sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta. Ovi vrsni improvizatori kroz tu glazbu donose i svoje osobno glazbeno nasljeđe; od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka.

Multiinstrumentalizam u stvaralaštvu Zorana Majstorovića zauzima središnje mjesto i to je ono što je glavna odrednica ovog koncertnog programa; spajanje prividno nespojivih kultura kroz glazbu.

Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, aranžer, skladatelj, multiinstrumentalist i producent. U više od 25 godina javnog glazbenog djelovanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. Dobitnik je i raznih nagrada: „Status”; kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist (dodjeljuje HGU), „Damir Dičić“; kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist (dodjeljuje HGU), „Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor (dodjeljuje HDS), „Apoksiomen” za unapređivanje kulturnog stvaralaštva Primorsko-goranske županije. Višestruki je dobitnik nagrade „PORIN”, redovni član Hrvatskog Društva Skladatelja te je član Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika.

RINKLUZIJA BEND

Bend je nastao 2022. godine kao plod istoimenog projekta kojeg Udruga Ri Rock provodi s partnerima – Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. Projekt obuhvaća marginaliziranu romsku i drugu socijalno ranjivu djecu i mlade kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju poticanja kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni i kulturni život zajednice. Pritom glazbeno stvaralaštvo služi kao ”alat” za ”razbijanje” barijera i eventualno negativnih stavova korisnika, kao i njihovih roditelja prema međusobnoj integraciji i zajedničkom uključivanju u društveni i kulturni život zajednice.
Rinkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca, većinom autorskih stvari uz poneku svima znanu obradu. U bendu je aktivno desetoro djece i mladih, šest mentora, a nastupima se priključuju i profesionalni glazbenici, što čini oko 20 svirača. Hoće li se svi uopće moći popeti na pozornicu Palacha saznat ćemo u utorak 28.11. s početkom u 20 sati.

Program je sufinanciran sredstvima Europske unije i uz potporu Anna Lindh Foundation, euro-mediteranske zaklade za dijalog između kultura mreža je organizacija civilnog društva posvećenih promicanju interkulturalnog dijaloga u mediteranskoj regiji.

Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge Ri Rock

Kada?

28.11.2023.
20:00

Kalendar događanja