Nastala u suradnji s kustoskim kolektivom Collective Rewilding iz Hamburga, prva ovogodišnja izložba u organizaciji udruge Drugo more otvara se u četvrtak, 20, siječnja u 18 sati u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Kroz radove četrnaest međunarodnih umjetnika, grupna izložba Mapiranje kartografije: suvremeni pristupi planetarizaciji propituje suvremeno doživljavanje „stvarnog“ prostora koji je bitno uvjetovan algoritamskim predstavljanjem i digitalnim alatima, putem, primjerice, Google karata, satelitskih snimki i drugih tehnologija geografskog označavanja. Naime, iako su karte sveprisutne u svim kulturama i od prapovijesti su jedan od najvažnijih ljudskih izuma, ogroman pomak u doživljavanju kartografije i našeg planeta dogodio se s fotografijom Zemlje iz svemira pod nazivom „The Blue Marble“ (Plava pikula), koju je 1972. godine snimila posada svemirske letjelice Apollo 17. U desetljećima koja su uslijedila, naši „odnosi sa Zemljom“ postali su sve više posredovani suvremenim digitalnim tehnologijama i tehnikama vizualizacije, kalkulacije, predviđanja i simulacije.

Okupljanjem umjetničkih projekata koji izazivaju konvencionalne kartografske prikaze i predlažu drugačije odnose prema prostoru i teritoriju, izložba istražuje različite manifestacije ljudskih odnosa i našeg planeta, instrumentalizaciju karata kao oruđa kolonijalizma, te njihovo korištenje kao komunikacijsko oruđe za potvrđivanje i kontrolu društveno-prostornih odnosa.

Na izložbi sudjeluju odabrani umjetnici i istraživači inovativnih i kreativnih kartografskih praksi iz raznih dijelova svijeta: Iman Datoo (UK), Aksiniya Peycheva (Bugarska), Pedro Hurpia (Brazil), Marina Camargo (Brazil), Paula König (Njemačka), Hara Shin (Njemačka), Luka Kedžo (Hrvatska), Monika Dorniak (Njemačka), kolektiv Latent Community (Grčka), Mari Fraga (Brazil), Hanne van Dyck (Belgija), Yannis Pappas (Grčka), Matheous da Rocha Montanari (Brazil) i Deborah Mora (Italija). Kustosice izložbe su Sara Garzón, Ameli M. Klein i Sabina Oroshi iz međunarodnog kustoskog kolektiva Collective Rewilding.

Uz fizički postav u prostoru Filodrammatice, virtualni dio izložbe bit će moguće posjetiti putem internetske platforme čije je otvorenje predviđeno za 4. veljače.

Izložba ostaje otvorena do 18. veljače, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati.

Ulaz je slobodan.

(Mari Fraga, 63 Perforations, 2015., ljubaznosu umjetnice – foto press Drugo more)

Kada?

20.01.2022. – 18.02.2022.
18:00