U petak, 28. svibnja, u 13.30 sati, na mulu u Voloskom (lukobranu lučice u Voloskom), predstavit će se umjetničke instalacije “1857” Jiříja Kovande i „Lautus“ Nike Laginje nastale u sklopu programskoga pravca Lungomare Art Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture.  

Dvije umjetničke instalacije, od kojih je jedna postavljena na kopnu a druga pod morem, kroz suradnju dvoje umjetnika tematiziraju ekologiju i svojevrsni su dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali.

Kamena bista autora Jiřía Kovande postavljena na početku šetnice uz more u Voloskom, nadahnuta je vološćanskom prirodom i poviješću, točnije simbolom čistog mora Jadranskim bračićem te istaknutim hrvatskim znanstvenikom Andrijom Mohorovičićem koji je 1857.godine rođen u Voloskom. Kovanda se nadovezuje na rad Nike Laginje koja je svoju instalaciju postavila ispod mora kao trajni doprinos obnavljanju bioraznolikosti  podmorja.

Nika Laginja / Foto: Rijeka 2020

Nika Laginja / Foto: Rijeka 2020

Nika Laginja svoju će podmorsku skulpturu predstaviti uz pomoć ronilaca koji će, opremljen posebnom tehnologijom (Kirby Morgan Two Way Communication), zaroniti do skulpture, a njegovu šetnju pod morem svi prisutni na kopnu moći pratiti na velikom ekranu. 

Jiri Kovanda / Foto: Rijeka 2020

Jiri Kovanda / Foto: Rijeka 2020

Ljepota mjesta i kreativni potencijal ove zajednice prikazani su kombinacijom dvaju djela predstavnika različitih generacija, Nike Laginje i Jiřija Kovande, te njihovim snažnim pozivom na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa.

Organizator projekta Lungomare Art u Voloskom je tvrtka Rijeka 2020, a partneri projekta  su Grad Opatija, Prirodoslovni muzej Rijeka, Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Usti nad Labem – Fakultet za umjetnost i dizajn (Čehoslovačka).

Lungomare Art je jedan od programski pravaca Rijeke – Europske prijestolnice kulture kroz koji je duž kvarnerske obale i na kvarnerskim otocima postavljeno više trajnih instalacija suvremene umjetnosti inspiriranih Kvarnerom, a koje potpisuju renomirani umjetnici iz cijelog svijeta.

 

Kada?

28.05.2021.
13:30