Izložba Loše odluke, pola zabave švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik u organizaciji Drugog mora otvorit će se u prostoru galerije DeltaLab u četvrtak, 3. prosinca u 19.00 sati.

Izložba se, uz poštivanje svih važećih mjera u borbi protiv zaraze bolešću COVID-19, otvara u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i bit će ju moguće besplatno posjetiti do 15. siječnja 2021.

Poznatiji kao !Mediengruppe BitnikCarmen WeisskopfDomagoj Smoljo rade na internetu i s internetom, baveći se temeljnim pitanjima i problematikom naše suvremenosti. Njihovo djelovanje pritom nadilazi sferu digitalnog i utječe na promjene u fizičkim prostorima, često uzrokujući gubitak kontrole u naoko stabilnim strukturama i mehanizmima.

Izložba Loše odluke, pola zabave donosi njihova dva najnovija uratka. Rad Označen zbog političkog govora bavi se problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici. Poput odjeće koju nosimo, naši su profili na društvenim mrežama postali nositelj našeg identiteta. Koristeći platformu Ferretly, koja stručnjacima za ljudske resurse služi za procjenu jesu li pojedini kandidati pogodni za ulazak u neku zemlju ili za rad u određenoj organizaciji, umjetnici su izradili analizu korisničkih profila na društvenim mrežama vođa svake od 27 zemalja članica Europske unije i rezultate predstavili u formi 27 posebno dizajniranih majica.

Također u znaku istog broja, rad Odluke Odluke Odluke traga za nesavršenostima u suvremenom poštanskom sustavu koji danas u znatnoj mjeri oslanja na računala prilikom donošenja gotovo svih potrebnih odluka. Umjetnici su iz Berlina poslali 27 paketa putem pružatelja logističkih usluga DHL Express, označivši na svakom paketu po dvije adrese za isporuku: s jedne je strane paketa za primatelja navedena Aksioma u Ljubljani, a s druge – Drugo more u Rijeci. Konačna instalacija koja se istovremeno prikazuje u dva izložbena prostora sastavljena je od slova koja su nasumično stigla na svaku lokaciju, čime se autorstvo djela u istoj mjeri prepušta umjetnicima koliko i poštanskim strojevima.

Kada?

03.12.2020. – 15.01.2021.
19:00

Kalendar događanja