Premijerom „Traviate“ nastavlja se niz Verdijevih opera uprizorenih u riječkom HNK-u u posljednjih pet godina od kojih je posebnog odjeka imala jedinstvena trilogija „Verdi-Shakespeare-Surian“ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića.

Blažević potpisuje koncept, dramaturgiju te režiju i nove „Traviate“ čijim će izvedbama ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel.

Kako se navodi u opisu predstave, posljednji put reprizirana u riječkoj Operi 2015. godine, nova „Traviata” režirana je u posebnim uvjetima izvebe prilagođenima aktualnim epidemiloškim mjerama zaštite, s orkestrom na pozornici i zborom u dijelu loža i na galeriji. Protuepidemijske mjere ušle su izravno u režijski i scenografski koncept predstave, a “Traviata” postala tragedijom nemogućnosti bliskosti koja tematizira upravo izolaciju, zarazu, socijalnu distancu, odvojenost.

Glavne će uloge tumačiti omiljeni romantični par riječke Opere, Anamarija Knego kao Violetta Valery i Aljaž Farasin kao Alfredo Germont, čijoj ulozi je dodana i koreografija koju potpisuju Mila Čuljak i Michele Pastorini. U ulozi Alfredova oca Giorgia Germonta pridružit će im se Kevin Greenlaw.

U ulozi Flore Bervoix izmijenjivat će se Sofija Cingula i Ivanica Lovrić, a ulogu Annine tumačit će Mirna Vidović. Ostale uloge tumačit će u alternacijama Marko Fortunato i Filip Filipović, Ivan Šimatović i Marijan Padavić, Dario Bercich i Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Martin Marić i Krešimir Škunca te Darko Matijašević i Saša Matovina.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

Nastala na temelju Dumasove „Dame s kamelijama“, ovo je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih te proteklih desetljeća najizvođenija opera na svim pozornicama u svijetu koja publiku ne prestaje osvajati jednom od najtežih („È strano! Ah, fors’è lui”) i jednom od najtragičnijih („Addio del passato”) sopranskih scena u opernoj literaturi.

Aktualna i danas, uz vrijednost glazbe i dramaturšku cjelovitost „Traviata” uvijek otvara i različite puteve režijsko-dramaturške interpretacije.

Premijera je u ponedjeljak, 8. veljače u 19 sati, a reprizna izvedba 13. veljače.

(Aljaž Farasin  i Anamarija Knego / Foto: Dražen Šokčević, press HNK IVana pl. Zajca)

Kada?

13.02.2021.
19:00