Riječki koncert u petak 3. 6. dio je Mizarove mini turneje koja starta u Ljubljani 2. 6., a dan nakon Rijeke ova cijenjena makedonska grupa nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU“.

Mizar, makedonska gothic rock grupa, nastala je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Njihovo ime na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja, a svojim su stvaralaštvom uistinu mnogima bili zvijezda vodilja, i ne samo glazbenicima, već genaracijama  fanova u cijeloj regiji.

Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku, u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i vizantijskih tradicija, upakirane u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom slavenskom pjevanju.

Status kultnog benda postigli su ponajviše zahvljajujući istoimenom albumu prvijencu iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku.  Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svjetski gothic rock trend koji je u to vrijeme bio aktualni glazbeni pravac.

Svoje drugo ukazanje imali su 1991. godine kada objavljuju drugi studijski album “Svjat Dreams 1761 – 1991”, a tijekom 2000-ih, Mizar je imao još tri izdanja: 2004. – “Kobna ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina” i 2010. – “Deteto i beloto more” u izvedbi Mizara i Harmosina – višečlanog bizantskog crkvenog zbora.

Najnoviji šesti album najavljen je 2020. pjesmom ‘Galeb’. To je bio i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih pjesama koje je Mizar objavio tijekom 2021.: ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’, ‘Messengers Of The Downfall’ (Glasnici na padot)‘ i  ‘1903’, pjesma o slobodi pjevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom prije gotovo 50 godina. ‘Izgoren od ova sonce’ (Burned By This Sun) nova je pjesma objavljena početkom 2022. kojom Mizar u ozbiljna glazbena djela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti.

Od osnivanja grupe do danas jedina konstanta je skladatelj, gitarist i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski, koji će na ovoj mini turneji, sa šesteročlanom postavom Mizara, predstaviti njihov nadolazeći šesti studijski album.

Za koncert u Rijeci early bird ulaznice po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti do 20. svibnja, nakon čega cijena ulaznica raste.

Ulaznice su u prodaji putem sustava Eventim i na prodajnim mjestima Eventima.

Kada?

03.06.2022.
20:00