Povodom odlaska Mire Furlan, komemoracija velikoj glumici bit će održana u petak, 29. siječnja u 18 sati u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici nastupala od 2016. godine u predstavama „Kasandra“ i „Jesenja sonata“ te gdje je ostvarila svoj posljednji kazališni nastup u predstavi “Vježbanje života – drugi put” u lipnju 2019.

Komemoraciju velikoj glumici Miri Furlan u HNK Ivana pl. Zajca moći ćete pratiti od 18 sati na YouTube kanalu Kazališta: https://youtu.be/DcDWpPKqBnU

Tom će se prigodom od nje oprostiti Neva Rošić, glumica, doajenka hrvatskog glumišta, dr. sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica, dr. sc. Sanja Bojanić, filozofkinja,feministica i sveučilišna profesorica, mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke,  dr. sc. Marin Blažević,  intendant i teatrolog i dr. sc. Nikola Petković, književnik i kulturolog, sveučilišni professor.

Tijekom komemoracije prvakinja drame riječkog HNK Tanja Smoje čitat će tekst Heni Erceg posvećen Miri, prvakinja drame Jelena Lopatić čitat će tekst Mime Simić, a glumica Ivna Buck pročitat će sonete kojima će se od Mire oprostiti Louis Fantasia, dekan Fakulteta i pročelnik Odsjeka Liberal Arts and Sciences na New York Film Academy Los Angeles  gdje je Mira Furlan bila profesorica.

Prikazat ćemo i kratki film Marina Lukanovića nastao prije točno godinu dana, u Los Angelesu, povodom nastupa Mire Furlan u predstavi “Vježbanje života – drugi put”.

Prerani odlazak proslavljene glumice

Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je 20. siječnja 2021. u 66. godini života.

Mira Furlan rođena je 7.  rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupala je i na televiziji, a na filmu se prvi put pojavila 1982. u “Kiklopu” Antuna Vrdoljaka. Kako navodi Hrvatska enciklopedija, ubrzo nakon toga postala je jednom od vodećih hrvatskih glumica. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno je glumila u 3-4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima “U raljama života” (R. Grlić, 1984), “Otac na službenom putu” (E. Kusturica, 1985), “Za sreću je potrebno troje” (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (“Putovanje u Vučjak”, 1986., “Tuđinac”, 1990. E. Galića).

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica  The Actors Studia.

(Foto: Dražen Šokčević, HNK Ivana pl. Zajca)

Kada?

29.01.2021.
18:00