Ana-Maria Jurić predstavlja svoj vodič kroz slavenska mitološka bića pod nazivom “Čudnovate beštije i gdje ih pronaći”. Kroz deset ilustracija, autorica nas uvodi u svijet štriga, Baba Jaga, drekavaca i drugih mitskih stvorenja. Odabir ovih bića nije slučajan, svako od njih nosi osobnu povezanost i utjecaj koji prati autoricu kroz cijeli život. Ana-Maria Jurić je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2023. godine.

Anđela Brzaj, koja je također prošle godine diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, svojim kratkim igranim filmom “Kikimora” donosi jedinstvenu interpretaciju slavenskog duha. Kroz kombinaciju stvarnosti i nadnaravnog, Anđela stvara priču koja pobuđuje pomutnju među likovima, ali među gledateljima.

Ove dvije umjetnice kroz svoje radove prenose naslijeđe slavenske kulture na suvremen i inspirativan način. Posjetite izložbu “Slavenski diptih” kako biste doživjeli njihove interpretacije i duboko zaranjali u svijet mitologije. Kratki film Kikimora dio je studentskog projekta kojeg je financirao Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Otvorenje izložbe bit će održano u petak, 5. 4. 2024. s početkom u 19 h kada će uslijediti i prvo prikazivanje filma „Kikimora“ kao sastavnog dijela izložbe.

Izložba i film, koji je sastavni dio izložbe, mogu se pogledati do 13. travnja 2024., radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.

Ulaz je slobodan.

Kada?

05.04.2024. – 13.04.2024.
19:00

Kalendar događanja