U sklopu projekta „Radionice animiranog filma i slikarstva u Muzeju“, koji se održava zahvaljujući nastavku suradnje Udruge filmskih entuzijasta AnimatoRi, Muzeja grada Rijeke i Centra tehničke kulture, otvara se izložba radova polaznika „Radionice slikarstva prema radovima Kolekcije Vugrinec“ u srijedu, 8. studenog 2023. u 17:30 h.

Besplatno vodstvo izložbom i slobodan ulaz

Svojom strastvenošću prema umjetnosti, kustosica izložbe, Ema Makarun, uvest će nas u svijet izloženih djela. Najava dolaska na besplatno vodstvo je obvezna na broj Muzeja; 051 554 270, a ulaznica za izložbu se naplaćuje.

Prostor izložbe, koji se prostire na dva kata, obuhvaća remek-djela koja povezuju različite epohe i stilove, stvarajući tako jedinstvenu umjetničku sinergiju. Neka i vas inspirira ova fascinantna priča o umjetnosti, kao što je nadahnula naše sudionike radionice.

Ova inspirativna radionica koja se odvijala 10. i 11. listopada, smještena je unutar izvanredne izložbe Kolekcije Vugrinec, te ju time ujedno i zatvara. Radionica je okupila raznoliku skupinu sudionika: srednjoškolce željne novih umjetničkih iskustava, strastvene studente umjetnosti, te umirovljenice koje su odlučile živjeti svoju kreativnost. Sudionike su činili početnici, čije su to bile prve umjetničke avanture, i iskusni hobisti koji su se umjetnošću bavili godinama.

Radovi nadahnuti remek-djelima

Vođena iskusnom rukom prof. Luise Ritoše, stručnjakinje za umjetničku edukaciju, radionica je postala mjesto gdje su se snovi pretvarali u stvarnost, a sudionici pridruživali unatoč manjku slobodnog vremena. Svaki sudionik je pozvan da odabere sliku koja mu je najviše zaiskrila maštu i da po njoj napravi vlastito umjetničko djelo. Nakon pažnje pri odabiru formata i izradi konstrukcije, sudionici su hrabro miješali boje, istražujući nijanse i tonove pod pažljivim vodstvom stručnjaka. Na zadovoljstvo svih uključenih, sudionici su bili zadovoljni što su uspjeli svladati tehničke izazove i prenijeti izraze remek-djela koja su ih nadahnula.

“Kako bi se značaj i valorizacija svakog truda nastavila, odlučili smo održati ovu izložbu radova polaznika „Radionice slikarstva prema radovima Kolekcije Vugrinec“ u trajanju istoimene izložbe koja je bila izvor nadahnuća i predložak radova. Radove nastale na toj radionici možete vidjeti uz bok njihovim originalima po kojima su nastajali. Time želimo naglasiti važnost kreativnih procesa, truda, predanosti, volje i strasti. Ovo iskustvo je podsjetnik na snagu umjetnosti kao alata za transformaciju i povezivanje ljudi, te potvrda da cijenimo i velike i male korake – jer što je doista veliko, a što malo u beskonačnosti vremena?”, navodi se u najavi izložbe.

(Foto: Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi press)

Kada?

08.11.2023.
17:30