Suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Veleposlanstva Indije u Zagrebu u utorak 23. siječnja 2024. u 18 sati u Velikom atriju Muzeja bit će otvorena izložba „One District, one Product“ („Jedan okrug, jedan proizvod“).

Riječ je o projektu kojim Vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika, a njihovom uključivanjem na svjetsko tržište pridonijeti promicanju autohtonih proizvoda i obrta.

Na izložbi će biti predstavljene rukotvorine od metala, papira, mramora, terakote itd. koje prikazuju raznolikost brojnih indijskih regija, a sve s obzirom na dostupnost prirodnih materijala od kojih se izrađuju.

O projektu “One District, one Product”

Vlada države Uttar Pradesh, najmnogoljudnije indijske savezne države, 2018. godine pokrenula je projekt „Jedan okrug, jedan proizvod“ s ciljem promicanja autohtonih proizvoda i obrta te njihovog uključivanja na svjetsko tržište. Iz svakog okruga izdvojen je jedan proizvod certificiran kao karakterističan za pojedinu regiju Uttar Pradesha.

Projektom se nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika.

Središnja vlada Republike Indije prepoznala je ovaj projekt kao vrijedan te ga je 2022. godine provela u svim saveznim državama i teritorijima pa je sad više od 1000 proizvoda iz 765 okruga uključeno u projekt „Jedan okrug, jedan proizvod – okruzi kao izvozna središta“.

Vlada obrtnicima, poljoprivrednicima i poduzetnicima pruža potporu za razvoj proizvoda i poboljšanje prodaje kako bi se osnažilo ruralno poduzetništvo.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2024.

Kada?

23.01.2024. – 28.02.2024.
18:00