Izložba „Moda i strip“ u zgradi Muzeja grada Rijeke na trgu Riccarda Zanelle 1 (pokraj Guvernerove palače), postavlja se u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Izložba “Moda i strip”, koja će za posjetitelje biti otvorena od 27. travnja u 12.00 sati pa sve do 16. lipnja 2021. godine dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu i posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata te svjedoči o izravnim sponama stripa i mode, koja je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama.

Među istaknutijim izlošcima publika može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.
Na izložbi su, između ostalog, prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) – jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti izložena je i originalna Dior haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Muzej stripa u Angoulemeu jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika.

Organizatori izložbe su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrt.

Kada?

27.04.2021. – 16.06.2021.
12:00