Stoljećima se selo, kao gospodarski i kulturni prostor, razvijalo samostalno unutar vlastitih okvira. Upravo zbog takvog inkubiranog načina napretka i vezivanjem za tradiciju, kulturni i tehnološki aspekti novog doba tek se djelomično osjete na selu. Ipak, prirodni osjećaj za ljepotu utkan je kroz naivni i romantičan suživot s prirodom, te je odatle selo smislilo svoje vlastite kodove i oblike umjetničkog izričaja. Kroz odrastanje u podneblju takvog šokačkog sela u Slavoniji, autor je iskusio specifičan način života koji nije bio predvođen monetarnim predznakom, već dosjetljivošću uma i bogatstvom duhovnog iskazivanja. No, zbog svog primitivnog karaktera i akademske nepotkovanosti, seoska je umjetnost dugo bila marginalizirana, čak i nakon etabliranja grupe Zemlja.

Projekt koji je započeo zbog želje za dokumentiranjem starih seoskih kuća na rubu propasti, pretvorio se u projekt dokumentiranja modernog slavonskog života. U njemu autor posebnu pažnju stavlja na nesvakidašnju dihotomija između tradicionalnog načina seoskog života i moderne konstrukcije gradskog/zapadnjačkog života koji nezaobilazno mijenja vizuru i mentalitet seoske zajednice.

Također, znajući da je naivna umjetnost grana koja se najviše veže za ruralno područje, Lešić želi ponuditi drugo viđenje koje je prošireno akademskim znanjem te osvijetliti obraz podneblju koje je većinom vezano za amaterske umjetnike. Suprotstavljajući njegove probleme (kao npr. napuštenost, usamljenost, većinsko staro stanovništvo, depresiju i raskorak sa modernom tehnologijom) s problemima grada, ne samo da uočavam zanimljiva poklapanja, već i vidim kako prožimanje ovih dvaju oprečnih svjetova utječu na moja vlastita unutarnja stanja kaže autor.

Realizam ćorava sokaka

Izložba Mislava Lešića “Realizam ćorava sokaka” u Galeriji Kortil – otvorenje 6.7. u 20 sati

Stavljajući tradicionalne seoske simbole u suvremeni format egzaktnosti akademskog realizma, cilj je potaknuti novi i svjež način viđenja sela, te demistificirati njegovu navodnu zaostalost i neukost u modernim umjetničkim tekovinama.

Mislav Lešić rođen je 1991. u Županji. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 2016. po vodstvom mentora Damira Stojnića stječe titulu magistar slikarstva. Sudjeluje na brojnim grupnim izložbama, među kojima su : Bridges : Nova slika u Laubi; 21. minijature u Zaprešiću (osvojena III. nagrada), IV. AppointMENT u Galeriji Dobra Vaga u Ljubljani… Od 2019. godine radi kao Art director u nakladničkoj kući Fraktura.

Izložba ostaje otvorena do 30.7., radno vrijeme galerije je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Kada?

06.07.2021. – 30.07.2021.
20:00

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije