U organizaciji Hrvatskog  društva  likovnih  umjetnika Rijeka, u Galeriji Juraj Klović u petak, 17. 11. 2023. u 20 sati bit će otvorena izložba „Kuraž“ autorica Ivane Butković i Ele Štefanac, koja objednjuje njihove video radove, fotografije, instalacije i skulpture.

Izložba Kuraž cjelina je koja povezuje radove vizualnih umjetnica Ivane Butković (Rijeka, 1985) i Ele Štefanac (Požega, 1993). Zaokružena je to cjelina koja se sastoji od niza procesualnih radova za koje je ključan protok vremena koji ih oblikuje, a zajednička im je njihova preobražajna vrijednost. Autorice su se povezale sličnim umjetničkim djelovanjem, ispreplitanjem osobnog, skrivenog i intuitivnog. Pod nazivom Kuraž objedinile su radove kojima govore o svojoj neprestanoj potrebi i spremnosti baviti se onime što smatraju bitnim, oslobođene vlastitih i tuđih ograničenja.  

Udruživanje pri izlaganju u Galeriji Juraj Klović, izložbenom prostoru riječkog HDLU-a, umjetnicama omogućuje da kroz neposredan dijalog osvijetle upravo temu sjene. Prema C. G. Jungu, ona je s jedne strane (auto)destruktivna, dok s druge strane u sebi krije potpuniju spoznaju o sebi. Modeli borbe, odnosno individuacije, kojima se sjena prisvaja razlikuju se, a umjetnice ju iznose na vidjelo kroz realizaciju radova koje bezrezervno prihvaćaju kao svoje.

Umjetnice Štefanac i Butković govore jasnim glasom ženskog senzibiliteta o predjelima nedokučivog, obraćajući se promatračima izloženih rezultata svojstvenog im procesualnog stvaranja. Crpeći inspiraciju iz tema pokreta, cikličnosti, plesa i odnosa ženskog tijela i okoline, umjetnice pružaju publici najintimnije od sebe. Kao što svaki umjetnik čuva nešto skriveno te se kroz vlastito djelo nastoji približiti onomu što leži iznad neposrednog osjetilnog iskustva, Štefanac i Butković predstavljaju svoje radove nakon slojevita procesa njihove izvedbe, istražujući mogućnosti medija i materijala kojima se koriste. U izložbu su tako uključeni video radovi (Krug, 2023), fotografije (Spomenik vječnom sukobu, 2023, Raspelo, 2022), ambijentalne instalacije (Kad ti život uzme limune, 2023), objekti i skulpture (Harfa, 2023).

– Sonja Bakota

Izložba ostaje otvorena do 29. 11. 2023. i moći će se posjetiti u radno vrijeme Galerije Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

O autoricama

Ivana Butković rođena u Rijeci 1985. Diplomirala je 2015. na diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjenih umjetnosti, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APU), smjer Primijenjeno kiparstvo. Sudjelovala je na grupnim izložbama u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Veneciji, Grazu, Beču i New Yorku. Tijekom studija na APU (kolegij Kostimografija i moda), surađivala je na produkcijama Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura te preddiplomskog studija Gluma i mediji kao kostimograf. Od 2005.- 2009. aktivna je članica Teatra Rubikon u čijim je produkcijama sudjelovala kao izvođač ili kostimograf. Dobitnica je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011.  i austrijske nagrade Red Carpet Art Award, 2015. Članica HDLU-a Rijeka od 2021. godine.

Ela Štefanac (b.1993., Požega, Hrvatska) je vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa. Njezin rad nije ograničen na medij, ali često koristi analognu  fotografiju, pronađene i svakodnevne objekte, elemente iz prirode, video, zvuk i sebe. U svome radu prikazuje vizualnu poeziju u suvremenoj umjetnosti. Godine 2018. stječe naziv Magistre likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je austrijske nagrade Red Carpet Art Award (2015.) za koju je članica žirija narednih godina. Izlaže samostalno u Hrvatskoj, grupno u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2018. članica je HDLU-a Rijeka, a od 2022. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Kada?

17.11.2023. – 29.11.2023.
20:00