Povodom Dana sv. Vida, Fotoklub Rijeka u ponedjeljak, 13. lipnja, u 19 i 30 sati u Galeriji Principij otvara natječajnu izložbu Staklo i Rijeka.

Kako u najavi izložbe navodi predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, kluba čiji članovi najmanje jednom godišnje prirede tematsku izložbu o svom gradu, ova je posvećena staklu zato što su 2022. godinu Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom stakla.

Na izložbi će biti predstavljeno 44 fotografija, od ukupno 223 fotografija pristiglih na natječaj.

„Na natječaj su se prijavljivali i članovi kluba i oni koji to nisu i u konačnici imamo 36 autora, a njima sam pridružio i fotografije petero članova iz Sekcije mladih Fotokluba Rijeka“, navodi Božić, dodajući da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom  fotografijom.

„Staklo je neizbježan materijal u razvoju naše civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima. Povijesni ostaci koje nam pokazuju arheolozi dokazuju da se staklo suvislo koristilo prije više od 3600 godina pr. n. e. i to u kolijevci starih civilizacija, prostoru Mezopotamije, Egipta i Sirije i tako je sve do danas. Staklo je  u nekom svom obliku svakodnevno prisutno u svim našim kućama, domovima. Staklo nas svako jutro definira kroz najmanje svoja dva oblika, dvije pojavnosti. Kada se budimo, pogledamo kroz prozor – staklo gledajući kakav nam je osvanuo dan.  Umivajući se,  gledamo se u ogledalo – staklo, ogledamo se kakvi to jesmo u novome danu. Dakle, s prozorom i ogledalom počinjemo naš novi dan. Pored ova dva sveprisutna stakla izdvajam još nekoliko „staklenih“ aktivnosti umjetničke provenijencije:  vitraj, tiffany, fuzija stakla, mozaik, puhanje stakla, restauracija stakla i skulpture od stakla. Staklo treba afirmirati jer je materijal koji se lako reciklira i iznova upotrebljava bez ekološke štete“, zaključuje Božić.

Izložba „Staklo i Rijeka“ ostaje otvorena do 21. lipnja i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 sati, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

Kada?

13.06.2022. – 21.06.2022.
19:30